Перші кроки потенційного інвестора для оренди держмайна

Марина Бабич 31.08.2023 281
Перші кроки потенційного інвестора для оренди держмайна

У Регіональному відділенні Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях відбувся практичний семінар для потенційних інвесторів оренди держмайна. У ньому взяли участь керівники підприємств, бізнесмени, представники масмедіа.


Практичний семінар складався із запитань учасників.  Розгорнуті  відповіді на них надавала  Анна Калініна,  перша заступниця начальника Регіонального відділення.
Інтернет газета "Фермер Придніпров'я" поцікавилася, яка  головна умова для оренди держмайна.
За словами Анни Калініної, це питання складається з двох ключових моментів. Для того, щоб орендувати державне майно, необхідно відповідати встановленим вимогам та ініціювати процедуру оренди. Посадовиця зазначила, що відповідно до законодавства України, орендарями можуть бути фізичні та юридичні особи, в тому числі фізичні та юридичні особи іноземних держав, міжнародні організації і особи без громадянства.
Спікерка наголосила, що не можуть орендувати державне майно фізичні і юридичні особи, до яких застосовані санкції, тобто відповідні обмежувальні заходи. Не можуть також і особи, які зареєстровані в державах, що не співпрацюють у сфері протидії та відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

"Це абсолютно логічні два обмеження в умовах воєнного стану. Також не можуть стати орендарями особи, що перебувають в процедурах банкрутства та припинення. Також не можуть бути орендарями юридичні особи, які не розкрили своїх бенефіціарних власників. І наостанок, не можуть орендувати працівники орендодавця, лише стосовно майна, яке передається в оренду цим орендодавцем, і працівники уповноважених органів управління та балансоутримувачів стосовно майна, аналогічно яке передається в оренду цими балансоутримувачами", - повідомила Анна Калініна.

У другому ключовому моменті авторка семінару конкретно пояснила учасникам, що необхідно зробити для того, щоб орендувати майно. Вона наочно продемонструвала, як і де шукати об'єкти для оренди.

"Відкриваємо сайт https://orenda.gov.ua/, цей ресурс містить всю інформацію, яка потрібна орендареві. Заходимо в розділ "пошук об'єктів". Тут ви вводите назву населеного пункту і система здійснює відповідний пошук. Приміром, ось у Павлограді знайдено 60 об'єктів, з якими працює Регіональне відділення. Тут все видно, де об'єкти орендовані, де вакантні, є ті, де оголошено аукціони, і з ними можна працювати, обравши саме той, який потрібен вам. У системі наявні фільтри, ви можете відфільтрувати те майно, яке вас не цікавить", - пояснила Анна Калініна.

За її словами, на сайті є дуже важливий розділ  "мапа об'єктів", тут в інтерактивному вигляді видно об'єкти, які доступні для оренди в Україні. Всі вони позначені певним кольором.

"Зелений - це доступний об'єкт для оренди. У сайту досить велике наповнення. Є вся інформація, яка стосується оренди державного майна. Є навіть розділ "історії успіху", які варті, щоб ознайомитися з ними. І, можливо, ваша історія оренди теж стане в числі інших успішних", - зазначила Анна Калініна.

Додамо, що від оренди державного майна до Державного бюджету України станом на 30.08.2023 надійшли кошти в сумі понад 43 млн. грн. (Дніпропетровська область).
За кількістю укладених договорів оренди Дніпропетровщина лідирує серед Запорізької і Кіровоградської областей.

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ