Під врожай 2025 аграрії ймовірно скоротять посівні площі під озимими пшеницею та ріпаком

За матеріалами інтернет-видань 02.10.2024 43
Під врожай 2025 аграрії ймовірно скоротять посівні площі під озимими пшеницею та ріпаком


На думку  керівниці аналітичного відділу УКАБ Світлани Литвин,  через погодні умови цього року спостерігається тенденція зміщення посівів озимини на захід та північ України.
Попередньо українські аграрії планують посіяти близько 4,5 млн га під озимою пшеницею, 600 тис. га під ячменем, та 1,1 млн га під озимим ріпаком.
Світлана Литвин, зокрема, зауважила, що через спекотне літо та недостатність опадів посівна озимих культур відбувається із затримкою та розтягнута в часі. Сільгоспвиробники з надією очікують дощів, аби здійснити посівну в запланованому обсязі.
А планується  незначне скорочення посівних площ під озимою пшеницею (близько 4-5%) і 10% скорочення під озимим ріпаком, порівняно з минулим роком.

"Це скорочення зумовлено, в першу чергу, погодніми умовами, бо південь країни не може повноцінно посіяти озимину. Щодо ячменю, то маємо зростання близько 12%, порівнюючи до минулорічних обсягів, коли відбулось значне просідання, оскільки ця культура була збитковою", - розповіла експертка.

Вона додала, що наразі спостерігається певна тенденція зміщення озимини на захід і північ, тому що змінюються погодні умови і відповідно аграрії повинні адаптуватися і сіяти те, що найбільш вигідно.
За словами Світлани Литвин, цього року найбільш сприятливі погодні умови були в Тернопільській та Хмельницькій областях, що пояснюється достатньою кількість вологи. Тому наразі в цих регіонах найвища врожайність. А на півдні країни, в Одеській та Миколаївській областях, врожайність менша в 2-2,5 рази.

 

Ukrainian Agribusiness Club

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ