Пішов у засвіти воїн і письменник Дмитро Капранов

За матеріалами інтернет-видань 18.04.2024 271
Пішов у засвіти воїн і письменник Дмитро Капранов

   Зранку 16 квітня раптово помер відомий історик, ветеран війни з рф, український письменник, видавець, публіцист, громадський діяч, блогер Дмитро Капранов. 

Про це повідомив у Facebook його брат Віталій, пише "ТСН".

   “Друзі, в нас біда. Сьогодні зранку раптово помер Дмитро. Коли і де прощання, напишу завтра. Все решта скасовується, вибачте”, — йдеться у дописі. 

Причина кончини, за висновком лікарів, проблеми з серцем. 

    Що відомо про Дмитра Капранова

   Дмитро Капранов народився 24 липня 1967 року в Дубоссарах, нині Молдова. 

   Дитинство провів в Очакові Миколаївської області, там же 1984 року закінчив середню школу. Вищу освіту здобував в Уральському політехнічному інституті (Свердловськ, рф) та Московському енергетичному інституті за фахом “Технічна кібернетика”.

   Письменник працював в тандемі зі своїм братом-близнюком Віталієм. 1988 року, одружившись із сестрами-близнючками, поїхали до москви. Там, на початку 90-х організувався потужний український діаспорний рух, і брати Капранови стали його активними учасниками. У столиці росії вони видавали українську газету “Тинди-ринди” та журнал української фантастики “Брати”. До України вони повернулися 1998 року і оселилися в Києві. Там же вони написали свою першу книгу “Кобзар 2000”.

   Своє повернення вони пояснили неможливістю реалізації себе як творчих людей в росії.

    У 1999 році Дмитро разом із братом організував перший конкурс української гостросюжетної літератури «Золотий Бабай», а у 2000-му заснував видавництво «Зелений пес».

   4 вересня 2019 року брати Капранови створили свій YouTube-канал “імені Т. Г. Шевченка”, на якому розповідають про історію України.

Від 24 лютого 2022 року, від початку російського вторгнення в Україну, письменники брати Капранови боролися з окупантами зі зброєю в руках у Києві в лавах полку “Азов”.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ