ПИТАННЯ, ЯКІ ХВИЛЮЮТЬ ПЕНСІОНЕРІВ

За матеріалами інтернет-видань 15.12.2023 371

 

АБО ПЕНСІОНЕРСЬКА ЮРИДИЧНА ВОДНОРАЗ КНСУЛЬТАЦІЯ І ДОПОМОГА

На запитання відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Чи враховується одноразова виплата 10 пенсій при призначенні субсидії?»

Регіна ЖИТНИК.

с. Житники Могилів-Подільського району Вінницької області.

 

 

ПРИ ПРИЗНАЧЕННІ допомоги на оплату житлово-комунальних послуг не враховують доходів від отримання пенсіонерами одноразової виплати в розмірі 10 пенсій. Це передбачено постановою Кабміну від 22.07.2020 №632.

Відповідно до неї, до сукупного доходу при призначенні субсидії не входить допомога, компенсація, яка надається, зокрема, згідно із законодавством, є одноразовою та отримана протягом одного календарного року.

На одноразову виплату в розмірі 10 пенсій при виході на пенсію за наявності повного страхового стажу мають право працівники, які обіймали окремі посади окремих державних та комунальних закладів освіти, охорони здоров’я та соціального захисту. З повним списком таких установ та посад можна ознайомитися в постанові Кабміну від 4.11.1993 року №909.

 

 

«Я внутрішня переселенка з 2014 року, з Луганська. Маю 12 років стажу за Списком 2 та три роки — в ПТУ. Тож стаж за Списком 2 — 15 років та загальний — 35 років. Пільговий стаж відпрацювала до 2000-го. Свідок, який може це підтвердити, лише одна людина. Інші вже померли. З документів на руках є лише трудова книжка. Всі інші документи не маю можливості взяти, архіви вже, мабуть, знищені окупантами. Як мені вийти на пільгову пенсію у 55 років?»

Оксана МАЦАПУРА.

с. Острівець Уманського району Черкаської області.

 

ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ пільгової пенсії існує два шляхи:

• надається уточнювальна довідка про пільговий характер роботи;

• якщо підприємство, на якому ви працювали, ліквідоване без визначення права наступника, документи розглядаються на комісії з питань підтвердження стажу роботи, що дає право на призначення пенсії.

Підтвердження пільгового характеру роботи на підприємствах, розташованих на тимчасово окупованій території, показами свідків не передбачене

"Сільські вісті" - Всеукраїнська газета заиству інтересів селян

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ