БЕРЕЖЕНИХ І БОГ БЕРЕЖЕ

За матеріалами інтернет-видань 15.12.2023 387

ГРУПИ РИЗИКУ БУЛИ І ЗАЛИШАЮТЬСЯ

Роман ВЕЗДЕНКО.

Головний санітарний лікар Iгор КУЗIН закликає людей старшого віку вакцинуватися проти COVID-19 і грипу, а в разі нездужання відразу звертатися до лікаря

РІВЕНЬ захворюваності на ГРВІ, зокрема на COVID-19 та грип, в Україні продовжує зростати. Як повідомили на нещодавній пресконференції в інформаційному агентстві «Укрінформ» представники Міністерства охорони здоров’я, з жовтня, тобто з початку епідсезону, на ГРВІ перехворіли понад 1,3 млн українців. Це на 41% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Водночас слід врахувати таке: якщо торік ГРВІ та грип епідеміологи зараховували до різних категорій, то тепер усі ці хвороби, в тому числі COVID-19, потрапляють у єдину статистику.

COVID-19 реєструють частіше

За словами Ігоря Кузіна, в більшості країн Європи активна циркуляція вірусу грипу ще не розпочалась або перебуває поки що на низькому рівні. Але досвід, зокрема минулого року, показує, що цей процес максимально активізується наприкінці грудня. В Україні медики зараз значно частіше діагностують COVID-19. Саме ця хвороба є причиною більшості випадків важкого перебігу та госпіталізації.

Так, із жовтня в нашій країні зареєстровано майже 80 тис. випадків захворювання на COVID-19. В середньому щотижня близько 4 тис. осіб госпіталізують із цією недугою. Госпіталізації підлягають пацієнти з її тяжким перебігом або ті, хто належить до груп ризику. Нагадаємо, що основною групою ризику як COVID-19, так і грипу є люди у віці 60+.

На сьогодні перевищення епідемічного порога захворюваності на ГРВІ зареєстровано лише в Чернівецькій області. Водночас медики прогнозують, що ситуація може змінюватися. «Залежно від оцінки епідемічної ситуації фахівці будуть ініціювати запровадження профілактичних і протиепідемічних заходів, — пояснює Ігор Кузін. — Ідеться про широкий їх спектр — від продовження зимових канікул для школярів до загальних рекомендацій на кшталт використання масок, застосування дезінфекційних засобів для обробки рук, уникання відвідування людних місць тощо. Всі рішення будуть ухвалюватися на рівні областей. Зазвичай, якщо не йдеться про циркуляцію високопатогенного грипу, то карантинні обмеження застосовуються лише на рівні шкільного середовища. Навіть зараз ми бачимо, що 56% нових випадків — це діти».

«Омікрон» небезпечний для людей старшого віку

Як розповіла лікар-вірусолог доктор медичних наук Алла Мироненко, з кінця 2021-го — початку 2022 років в Україну прийшов варіант COVID-19, який називається «Омікрон». Він витіснив решту різновидів вірусу. Нині в країні одночасно циркулюють 17 субваріантів «Омікрону». «На щастя, «Омікрон» мутував таким чином, що у більшості пацієнтів він не викликає тяжкої кисневої залежності, як це було за попередніх варіантів COVID-19, — говорить Алла Мироненко. — Зазвичай «Омікрон» має перебіг типової респіраторної хвороби. Водночас важливо наголосити, що цей варіант вірусу все ще є небезпечним для груп ризику, передусім для людей старшого віку та тих, хто має хронічну патологію».

За словами Алли Мироненко, клінічна картина грипу і COVID-19 переважно різняться. Якщо при грипі спершу відбувається підвищення температури, а респіраторні симптоми з’являються пізніше, то у хворих на COVID-19 порядок появи симптомів зворотний. У дітей перебіг COVID-19 може взагалі не супроводжуватися підвищенням температури.

Вакцини ефективні проти всіх типів вірусу

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін наголошує на тому, що основна мета вакцинації — це захист від тяжкого перебігу та летальних наслідків при COVID-19. Зараз в Україні застосовують вакцину Comirnaty (Pfizer). Також є певна кількість однодозових вакцин Janssen (Johnson and John-son). «Всі ці вакцини ефективні проти будь-якого варіанта COVID-19», — стверджує Ігор Кузін.

Водночас з огляду на домінування «Омікрону» використання вакцини, що формує імунітет цілеспрямовано проти цього штаму, вважається ефективнішим у цьому епідсезоні. Нещодавно в Україну була доставлена чергова партія такої «Омікрон»-специфічної вакцини Comirnaty (Pfizer). Зараз її розвозять по регіонах країни. З середини тижня вакцина буде доступною в усіх областях. У Києві, а також у низці областей вона вже є в пунктах щеплень. Інформацію щодо наявності вакцин у закладах охорони здоров’я можна знайти на ресурсах МОЗ, обласних управлінь охорони здоров’я та центрів контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ). Ситуація з блокуванням кордону на доставці вакцин в Україну не позначилася.

Зволікати не варто

Нагадаємо, що базовий курс вакцинації проти COVID-19 — це три щеплення включно з бустером, який вводять через 5 місяців. Групам ризику, передовсім людям старшого віку, лікарі рекомендують через 6 місяців зробити ще два щеплення, які є сезонними бустерами. Медики застерігають, що 12 мільйонів українців, які досі не зробили бустерного щеплення, не мають повноцінного імунітету. Тому в Україні триває інформаційна кампанія «Шануйся, піклуйся, вакцинуйся», яку втілює проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» у тісній координації з МОЗ України та обласними центрами контролю і профілактики захворювань. Мета кампанії — покращити інформування про важливість вакцинації від COVID-19 та грипу, зокрема людей віком 60+.

Зробити щеплення проти грипу та COVID-19 можна у пунктах вакцинації, які розташовані в стаціонарних лікувальних закладах. Актуальний перелік пунктів щеплення з адресами і контактними телефонами є на сайті Національного порталу з імунізації. Крім того, для проведення щеплень маломобільним пацієнтам і жителям віддалених населених пунктів в Україні діє програма, що передбачає використання спеціальних вакцинальних автобусів. Докладнішу інформацію про можливості для вакцинації українці можуть отримати у свого сімейного лікаря або, якщо нема декларації, в терапевта. Водночас звернення до сімейного лікаря не є обов’язковими — у лікаря в пункті вакцинації вже має бути інформація стосовно кількості щеплень, які зробив пацієнт.

Якщо захворіли — залишайтеся вдома

Більшість летальних випадків, які фіксуються зараз в Україні, пов’язані з COVID-19. З початку жовтня фахівці зареєстрували 343 смерті. «Якщо людина захворіла, вона має перебувати вдома. Це стосується як грипу, так і COVID-19, — застерігає Ігор Кузін. — Якщо у пацієнта є тяжкі супутні захворювання, надмірна вага, якщо він належить до групи ризику, то звернутися до лікаря слід якомога швидше. Це дає змогу оперативно встановити діагноз і призначити необхідну терапію. Крім того, якщо особа має ознаки хвороби і перебуває у місцях скупчення людей, вона повинна носити маску, щоб не інфікувати інших».

Нагадаємо: щеплення проти COVID-19 є для українців безкоштовним. Також цього року наша країна знову одержала безплатну гуманітарну вакцину проти грипу, однак у незначній кількості. Її спрямували в регіони для вакцинації медичних працівників і вагітних. На сьогодні майже 95% цієї вакцини вже використано. Вакцина проти грипу також доступна на приватному ринку, в мережах аптек, але фахівці з прикрістю констатують, що охочих зробити вакцинацію як проти грипу, так і проти COVID-19 тепер менше, ніж у попередні роки. На їхню думку, ця тенденція зумовлена повномасштабною війною. За словами Ігоря Кузіна, зараз основні зусилля медиків спрямовані на залучення до вакцинації осіб із груп ризику.

Всеукраїнська газета захисту інтересів селян "Сільські вісті"

 

 
   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ