Пленум Верховного Суду створив «ручну» Велику Палату

За матеріалами інтернет-видань 07.10.2023 334
На зображенні може бути: 2 людини та текст
    На Пленумі Верховного Суду 6 жовтня дива не сталося. Як ми і попереджали, Верховний Суд підтримав законопроєкт депутата Павліша про зміну структури Великої Палати (№ 9643-1), який створює слабку та залежну ВП: https://bit.ly/3rxlqeR
👩‍⚖️ По-перше, касаційні суди зможуть достроково відкликати суддів Великої Палати та призначати нових. Це дасть змогу формувати вибірковий склад суду для розгляду конкретних справ.
💼По-друге, “політичні” адміністративні справи, які стосуються найвищих державних органів, розподілятимуться на всіх суддів Великої Палати, незалежно від сфери спеціалізації. Це також забезпечить участь лише “потрібних” суддів.
🧵По-третє, законопроєкт послаблює ВП ВС, бо передає багато повноважень касаційним судам (де значною мірою досі кадри з часів Портнова та януковича).
   Цікаво також те, що рішення ухвалювалося 75 голосами “за” проти 31 голосу “проти”. При цьому суддів на Пленумі було 129 (принаймні на початку). Не дуже зрозуміло, що сталося з іншими 23 голосами. Варіанту “утриматися” не було, лише дві опції. Очевидно, багато суддів не брали участі в голосуванні, деякі виходили із зали під час Пленуму. А це впливає на законність результату — відповідно до закону, засідання Пленуму є повноважним за умови присутності на ньому не менше двох третин суддів. При цьому голова ВС Станіслав Кравченко після голосування заявив, що “присутніх у залі не будемо перераховувати”: https://bit.ly/3Q4CyBT
   Таки не залишилося в цьому ВС ні здорового глузду, ні бодай існтинкту самозбереження.
Як ми і передбачали, Пленум офіційно розписався в тому, що лягає під Смирнова, Татарова і інших візіонерів з ОП.
    Михайло Жернаков, доктор юридичних наук, сторінка ФБ.
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ