По суті продовження публікації «А СУДДІ ХТО?», свого часу вміщеної у розділі «Статті» «Фермера Придніпров'я»

За матеріалами інтернет-видань 20.06.2024 436

Хоч ситуація насправді ще більш жахливіна й потворніша, так і тхне свавільним беззаконням: у Дніпрі звільняють суддю, а адвокат-викривач її діяння, не випаравдовуючи його, однак заявляє, що нести хабара судді його примусила СБУ

     Суддю Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Лалі Новік звільняють із посади.

Про це йдеться у рішенні Першої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

   До Управління Служби безпеки України в Дніпропетровській області звернувся адвокат Олександр Цаплін і повідомив, що суддя Новік сказала, що у цивільній справі за рішення на користь його клієнта треба дати гроші. Заяву Цапліна перенаправили за підслідністю до Національного антикорупційного бюро, але працівники СБУ проводили негласні слідчі розшукові дії.

У подальшому були зафіксовані розмови поза засіданням у службовому кабінеті, в яких суддя звертається до адвоката на імʼя Саша і дає поради, що робити, а також озвучує суму хабара.

Суддя: Ну, вот если я откажу в доверености — это не менше 2–3 часа. Если в этой части откажу, то сыпется все остальное.

Адвокат: Ну, понятно.

Суддя: Два. Чтобы и вам было пристроиться.

Адвокат: Понял. Чудесно, мне очень нравится… 

Суддя: Ну, и вы так уже как-то пробивайте, потому что, если нет смысла, то пошел он лесом…Ему дороже выйдет на втором этаже. И ходить, и пройти все круги ада.

За версією обвинувачення, «2-3 часа» — це завувальовано озвучана сума неправомірної вигоди — 2-3 тисячі додарів.

— И, если что, там хотя бы резолютивку вынесу. Но ты ему говоришь, за то, чтобы я назначила «скасувати забезпечення», еще 500, — говорила суддя.

Вважається, що «500» це також про хабар.

Під час останньої зустрічі, Цаплін зайшов у кабінет із грошима, кажучи: «Та я просто рассчитывал, что мы уже сегодня все — стартанем, все сделаем, блин. Я даже с собой «два с половиной часа забрал»При цьому він дістав згорнутий аркуш паперу білого кольору, показав його судді. Вони спілкуються, чи можна розглянути справу в цей день і, зрештою, вирішують, що так, і Цаплін кладе на стіл згорнутий аркуш і одночасно суддя бере його і кладе під стіл.

Суддя Новік у подальшому заявила, що Цаплін її провокував. 8 жовтня 2020-го він привітав її з днем юриста і просив прискорити розгляд справи про стягнення боргу. Вона ж нібито відповідала, що все буде своєчасно і за законом і неправомірної вигоди не просила.

У жовтні 2022 року Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія  адвокатури Дніпропетровської області позбавила Цапліна права вести адвокатську діяльність за скаргою судді Новік, що він підбурював її до корупційного злочину.

У травні 2023 року Цаплін надіслав на адресу Вищого антикорупційного суду, в якому слухається справа за обвинуваченням Новік, заяву про те, що він діяв провокативно.  У грудні 2023-го Цапліна повторно допитали  у ВАКС у частині того, що всі його дії і поведінка були сплановані задля паплюження судді працівниками Управління СБУ у Дніпропетровській області під примусом і залякуванням.

У засіданні дисциплінарної палати ВРП Цаплін дав подібні пояснення, що начебто ще у вересні 2020-го есбеушнки  повідомили, що мають компромат на нього особисто. І натомість запропонували йому виступити посередником у наданні неправомірної вигоди судді Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Лалі Новік з метою її викриття. Оскільки він спілкувався із суддею лише в засіданнях, то звернувся до секретаря цього суду і попросив організувати їм неформальну зустріч. Одного дня секретар нібито підвела Цапліна до помічниці судді Новік і попросила познайомити його з суддею. Але помічниця передала від Новік категоричну відмову. 

Тому Цаплін  вирішив самостійно побудувати неформальні відносини із суддею Новік і, зокрема, очікував її перед кабінетом та був наполегливим у привітаннях, дарував квіти.

Це відзначали також помічниці судді Новік, які розповіли, що адвокат по кілька годин чекав під кабінетом. Цаплін говорив, що суддя хабара не вимагала і ніяких завуальованих фраз не було. Його завданням було потрапити до кабінету судді, щоб залишити там гроші, тому він влаштував у приймальні сварку із секретарем, ніби вимагаючи судового засідання. Після цього  Новік впустила його до кабінету і він дістав із кишені піджака та поклав на стіл конверт, у якому були гроші. При цьому відволікав суддю розмовою, надаючи час працівникам НАБУ і СБУ зайти до суду.

Причиною втрати адвокатського свідоцтва Цаплін називає «неетичну поведінку», але не може конкретизувати, про які саме дії йдеться, каже, що не памʼятає змісту скарги Новік. 

Наразі кінцеве рішення у кримінальній справі щодо Новік антикорупційний суд ще не ухвалив.

Підставою для звільнення Новік є порушення суддівської етики, а саме позапроцесуальні відносини з учасником справи. З огляду на це Новік має бути звільнена, незалежно від результатів розгляду в суді кримінальної справи. Вона пропрацювала суддею більше 15 років. 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ