«По суті все, шановний суд»

Марина Бабич 10.06.2024 683

На світлині дві жінки. Одна  - богиня правосуддя Феміда з терезами, інша - дніпрянка Наталя Ешонкулова, яка чекає від Феміди третій рік законного рішення у справі замаху на її вбивство. Кам'яна мовчки стоїть, очікує, куди переважать терези, інша  - жива, і бореться за свою гідність, доводячи в судах свою правоту.
Сьогодні в суді перемогла перша, бо терези не бувають пустими. У них завжди є чаша для наповнення, і цим користуються, незважаючи на закономірність судівських рішень.
10 червня 2024 року в апеляційному суді Дніпропетровської області на  черговому судовому засіданні скасовано рішення суду першої інстанції, а саме вирок АНД районного суду від 5 березня 2024 року. Згідно з ним, нападники на активістку і громадську діячку Наталю Ешонкулову мали б відбувати покарання в місцях позбавлення волі, але тепер вони, згідно судового рішення, можуть бути звільненими під заставу. А сам процес повертається на круги своя з довготривалістю в часі.
Нагадаю, що апеляційний суд розглядав скарги сторони захисту обвинувачених і самих обвинувачених щодо формальності та необгрунтованості винесеного рішення 5 березня. Підозрювані відштовхувалися від своєї невинуватості та порушення їхніх конституційних прав. Адвокати апелювали тим, що у справі з'явилися нові обставини, які вимагають слідчих дій. І доводили незаконний склад суду першої інстанції.

"Всі недоліки усуне скасування вироку", - трактувала сторона захисту підозрюваних.

Втім, прокурор заявив, що сторона захисту обвинувачених не довела незаконності вироку і наполягав залишити без задоволення їх апеляційні скарги.
Потерпіла Наталя Ешонкулова у ході суду розвіяла міф про замовлення побиття самої себе задля рейтингів та популярності, до чого  її намагалися  схилити. Вона розповіла, що починаючи з 2015 року вела активну підприємницьку діяльність, і була одним із ініціаторів розвитку підприємницького руху у Дніпрі. Згодом, переживаючи випадки рейдерства, коли бізнесмени позбавлялися будинків, офісів, капіталовкладень, підприємств,  пані Наталя стала в антирейдерську площину. Її підтримали містяни. Адже тільки з 2017-2018 років у Дніпрі нараховується 24 потерпілих від рейдерських захоплень, які не побоялися публічності. Більше тих, звичайно, хто теж постраждав, але не виявив бажання боротися відкрито за свою нерухомість та бізнес.
 

"Я за максимальну відповідальність. Бо де гарантія, що люди , які мене побили і хотіли моєї смерті, не здійснять такого ще з кимось, якщо будуть на волі. У мене після замаху на вбивство забій головного мозку, часті запаморочення, я втратила вагу  і досі страждаю від поганого самопочуття. Тому прошу суд не подовжувати мої муки. Я три роки добиваюся справедивості і ніяк не можу її добитися", - сказала пані Наталя у наданому судом слові.    

Втім, говорити вона вже не могла, бо сльози і  розпач говорили за неї. Суддя для емоційної підстраховки надав слово адвокату потерпілої.

"Я підтримую доводи прокурора в тому, що сторона захисту обвинувачених не назвала нових обставин, які варто розслідувати. Підстави скасування вироку не встановлені і рішення має залишатися без змін. Щодо замовників, то триває досудове розслідування з цього питання. Суд першої інстанції надав обгрунтовані, законні рішення. Не можна змінити запобіжний захід обвинуваченим - більш м'яке утримання, бо встановлена кваліфікація - замах на умисне вбивство. По суті все, шановний суд!"- підкреслив адвокат потерпілої.

І останнє слово було за обвинуваченими.
Один із них сказав так:

"Ні один доказ не підтверджує, що я намагався вбити Ешонкулову".

Але, чому тоді фізично розвинені чоловіки очікували жінку у під'їзді і наносили удари на скроневу ділянку голови Наталі? Бо всі знають, що голова - найважливіший і найвразливіший орган людини.  І тільки крик сусідки  вберіг потерпілу від наступних злодіянь.


До того ж, обвинувачені заявили, що побиття жінки допомогло їй стати знаменитістю і фігурувати на ТБ, завоювати соцмережі і мати свою широку аудиторію.
Ну де їм знати, що вона вже була відомою громадською діячкою до 15 липня 2021 року, коли вони скоїли замах. А от підозрювані "вийшли" на екрани тільки після своїх злочинних дій. І то  захисники всіляко намагалися їх вберегти від "зірковості" і  таки "видворили" із зали суду операторів Дніпро ТБ, аби ті не здійснювали заплановану відеозйомку.
Додам, що на початку судового засідання вільний слухач Дмитро Жеравін покинув залу суду зі словами: "В цих стінах немає правосуддя". Схоже, він був сьогодні правий.
Але тільки сьогодні. Правосуддя і закон ще збереглися в людях.
Просто треба знати, в яких.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ