Податкова за повернення ПДВ вимагає хабар - 0, 3 % з обігу підприємства, - Бутусов

За матеріалами інтернет-видань 01.04.2023 387
 
Досье: Гетманцев Данил Александрович | КиївВлада
    Зустрівся на великому заході, який влаштувало НВ, з кількома бізнесменами. Основна тема розмов:
- За повернення ПДВ податкова виставляє багатьом підприємствам вимогу - сплатити хабар 0,3 % з обігу підприємства. Хочеш, щоб тобі вчасно повертали - плати "на контору", яку вкажуть. Говорять, ніби адмініструє це Гетманцев, а лякають тих, хто не хоче платити - Татаровим. Ніхто нічого не боїться, ніяке НАБУ не заважає. Пояснюють при цьому, ніби це так на війну збирають, додатково. Ми податківцям кажемо, що сплачуємо 1,5 % податків на війну, збільшіть офіційно виплати, хай буде не 1,5 а 2%. Але ми не будемо платити на ваші "контори" хабарі.
    Ні, офіційно в бюджет не хочуть. А у всіх підприємств, які не платять хабарі, повернення ПДВ затримують якомога довше. Влада думає, ніби війна усе їм спише, але не спише. У нас десятки працівників на фронті, є загиблі, ми усім зберігаємо зарплату, тому що ми відповідаємо за наших людей. Але чому влада не відповідає за нас та за наших людей? Безвідповідальні політики не залишають бізнесу інших варіантів, крім робити публічні скандали.
    Багато років чую від держслужбовців, що коли державні структури приходять вимагати гроші з бізнесу, то бізнес має не мовчати, а боротися з корупцією, викривати корупціонерів. Тобто, раз мовчите, значить самі винні у своїх проблемах.
    Ні, тут все по іншому працює. Бізнес має виключно заробляти гроші, платити податки та створювати робочі місця. А боротися з корупцією мають люди, які обіцяли це на виборах. Боротися з корупцією мають численні правоохоронні, контролюючі та судові органи, бо усі вони утримуються на податки, які сплачує бізнес, і це державні діячі мають доводити, що вони гроші від платників податків відпрацьовують. Якщо бізнес замість корумпованих політиків та службовців повинен проводити розслідування та збирати докази корупційних схем, значить, влада повністю недієздатна.
    Бізнес бореться з корупцією природнім шляхом - переїзжає в інші країни, де за боротьбу з корупцією держава відповідає сама, де ПДВ реальним виробникам повертають автоматично, де ніколи не блокують податкові накладні, де є незалежна судова система, де за незаконні дії держслужбовців проти бізнесу держава сплачує компенсації.
    Блокування реєстрації податкових накладних, блокування своєчасного відшкодування ПДВ - це тяжкий злочин проти України. Він призводить до втрати не тільки податків - він призводить до втрати головного - людей. Людей, які не хочуть самі, замість правоохоронців, боротися з корупцією, вмовляти та улещувати держслужбовців, робити розслідування, людей, які хочуть робити свою справу, і довіряти державі, яка утримується на їхні податки. І таких людей ми втрачаємо сьогодні кожного дня...
    Юрій Бутусов, військовий експерт, стоінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ