Польська асоціація виробників зерна вважає загрозою для виробництва збіжжя встановлення у ньому вмісту нікелю

За матеріалами інтернет-видань 27.02.2024 1451
Польська асоціація виробників зерна вважає загрозою для виробництва збіжжя встановлення у ньому вмісту нікелю

Єврокомісія готує для аграріїв черговий «сюрприз». Він пропонує встановити кілька нових максимальних рівнів вмісту нікелю в певних харчових продуктах, включаючи зернові культури. Про це пише Агнешка Козловська у виданні farmer.pl.

Вона, зокрема, зазначає, що Польська асоціація виробників зерна вважає це загрозою для внутрішнього виробництва зерна.
PZPRZ вважає, що зміни, запропоновані в проекті регламенту ЄС про внесення змін до Регламенту 2023/915, можуть негативно вплинути на фермерів, які вирощують зернові культури в Польщі.
Цей законопроект пропонує декілька нових максимальних рівнів вмісту нікелю в деяких харчових продуктах.

"Особливо проблематичними є запропоновані максимальні рівні вмісту нікелю в зернових культурах - 0,5 мг/кг, 0,6 мг/кг у кукурудзі чи вівсі - 4 мг/кг.
Огляд літератури та бесіди з дослідницькими підрозділами чітко показують, що багато зразків зерна зерна та кукурудзи, вироблених у Польщі, дуже близькі до обмежень (максимальних рівнів), запропонованих у проекті постанови. Крім того, вміст нікелю в зерні може відрізнятися залежно від регіону та року через кліматичні умови. Аграрії не можуть зменшити вміст нікелю у вирощеному зерні, а наявність цього елемента багато в чому залежить від району виробництва. В даний час немає доступних методів зниження рівня нікелю в зернах, а також не існує методів швидкого аналізу, які б допомогли визначити, чи перевищує даний зразок межу чи ні",  - зазначає Марцін Гринь, віце-президент Польської асоціації виробників зернових.

На його думку, прийняті зміни вплинуть не лише на виробників зернових у Польщі, але й на харчові відходи та доступність в ЄС, а також продовольчу безпеку в третіх країнах.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ