Православні свята у липні

За матеріалами інтернет-видань 01.07.2024 288
Православні свята у липні

1 липня - святих чудотворців Косму та Даміана, які жили у ІІІ столітті та були благословенні Господом даром зцілення, який застосовували всім на благо і лікували безкоштовно, за що їх називали безсрібниками.  
7 липня за новоюліанським календарем – день Всіх святих землі Української.  В цей же день будемо вшановувати святих новомучеників ХХ століття, які від безбожницьких гонінь постраждали, а також згадуватимемо преподобних Іова та Феодосія Манявських, які вважаються засновниками Манявської обителі (Українського Афону).  
11 липня – день вшанування пам՚яті рівноапостольної княгині Ольги, яка була першою жінкою-християнкою на великокняжому престолі Києва. А 15 липня – день пам՚яті її онука, рівноапостольного князя Володимира Великого, якому ми завдячуємо остаточним утвердженням православної віри: у 988 році він ухвалив рішення свою державу будувати як християнську. Тож 15 липня відзначатимемо вже 1036-у річницю Хрещення Руси-України!  
Пам՚ять святого пророка Іллі відзначатимемо не 2 серпня, як раніше, а тепер 20 липня. 22 числа вшановуватимемо рівноапостольну Марію Магдалину, яка є однією з найвідоміших жінок в історії християнської віри.
24 липня – благовірних князів Бориса і Гліба, 25-го – Успіння праведної Анни, матері Пресвятої Богородиці, а 27-го вшановуватимемо пам՚ять великомученика і цілителя Пантелеймона.  
В останній день липня будемо готуватися до свята Винесення древ чесного і животворчого Хреста Господнього, а також до початку Успенського посту.
Слід також відзначити, що у звʼязку з календарною реформою цього року свято апостолів Петра і Павла ми вшанували раніше, ніж настав визначений традицією період Петрового посту, який триває від понеділка після памʼяті Всіх святих до дня першоверховних апостолів. Тому за прикладом інших Церков, які запровадили раніше новоюліанський календар, для тих, хто бажає дотриматися апостольського посту, Церква радить робити це у перші будні дні липня, від понеділка до пʼятниці (1-5 липня).

 

Православна Церква України

 

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ