Предки тримали землю ошатною, а вона - їх

Марина Бабич 06.07.2023 230
Предки тримали землю ошатною, а вона -  їх

Я не плела вінків і за водою не пускала. Через багаття теж не стрибала, пісень не співала, але вбачаю у всіх обрядодіях з 6 на 7 липня певний символізм. А, можливо, і містицизм.

Наші предки були мудрими людьми, берегли квіти, просто так не рвали, аби через хвилину викинути на узбіччя. Обережно відносилися до різних природних стихій. А ми вже якось поблажливо до цього ставимося і не відчуваємо, що пов'язані з природою сильніше, ніж думаємо. Тому ніч на Івана Купала залишається для нас загадковою. Але, коли біля річок влаштовують вечорниці за давніми звичаями, то вони несуть, як на мене, просто механічний характер. Бо щось глибоке з усіх тих традицій  ми самі зчистили своїм відношенням до землі.
І якщо завтра після Купальської ночі щось у когось  зміниться, хтось , імовірно, переживе, емоційний всплек, то це не завдяки магії цвіту папороті, яка розпускається цієї ночі один раз на рік. Красива казка, та й годі. Вона потрібна, щоб трави, роси, води, вогонь ввійшли в наше серце по - справжньому, а не так: "попливе вінок - вийду заміж", "як стрибнемо разом через багаття і не розірвемо рук, то будемо парою".
Для нас, сьогоднішніх, день і ніч Івана Купали - це чергове побачення з природою, подивування з того, що нам непідвладне. Для наших же предків - це було пошанування всіх знаних і незнаних природних явищ і сил, певна жертовність (спалювання власноруч зроблених опудал Марени і Купала) і милостивість до всього оточуючого, живого і не живого.  

Але це так,  прості роздуми. А китайські науковці ( не можу передати вам посилання на відеопублікацію) дослідили, що кров людини змінює свій вміст через торкання до землі. Вони виокремили одну із пацієнток лікарні, у якої була певна хвороба крові. Після  взяття аналізів, жінку випустили на певний час походити босоніж по землі.  І знову зробили аналізи крові. То ніякого дива не сталося. Просто густа кров хворої жінки змінилася,   червоні кров'яні тільця почали швидше рухатися, переносити кисень до органів, і жінка почувалася здоровішою. Причому, ніяких лікарських засобів їй не давали.
От вам і Івана, і Купала! Давні українці і без дослідів це знали, тому жили довго і тримали землю ошатною. А вона - їх...


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ