Причини аномальної спеки зрозумілі. І їх найближчим часом уже не уникнути

За матеріалами інтернет-видань 14.07.2024 254

 

Олег Бесараб 14 липня 2024 року

Упродовж липня по всій території країни фіксували рекордні температури, і ця тенденція пов’язана саме зі змінами клімату.

Про це пише Український гідрометеорологічний центр, посилаючись на показники Індексу зміни клімату Climate Shift Index – CSI), розробленого американською некомерційною організацією Climate Central, яка аналізує кліматологію.

Фахівці розробили цей підхід, аби визначати вплив кліматичних змін на місцеві добові температури по всьому світові. Індекс демонструє частоту виникнення мінімальної, середньої чи максимальної температур у приземному шарі атмосфери при зміні клімату.

«CSI 5 рівня означає, що температура трапляється щонайменше в 5 разів частіше у порівнянні зі світом без забруднення вуглецем, спричиненим діяльністю людини. Цю температуру було б дуже важко зустріти у світі без змін клімату – не обов'язково неможливо, але дуже малоймовірно. Аналогічно, CSI рівня 4 означає, що ймовірність виникнення температури щонайменше в 4 рази вища, і так далі», – пояснили українські синоптики.

За даними Індексу зміни клімату, у період з 12 по 16 липня на території України переважали показники від 4 до 5. Це свідчить про фіксування нових рекордних значень температур, які можуть бути близькими до абсолютних максимумів у країні.

«Згідно зі значеннями Індексу, з високою вірогідністю такі показники температури в нашій місцевості в цей час обумовлені саме змінами клімату», – зазначили в гідрометеорологічному центрі.

Тим часом, завтра, 15 липня, пікові значення температури повітря сягатимуть і перевищуватимуть +40 градусів.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ