ПРИГОТУВАТИСЯ: ГРЯДУТЬ ЗНЕСТРУМЛЕННЯ

За матеріалами інтернет-видань 06.10.2023 187
 

ПЕРЕБОЇВ З ПОДАЧЕЮ ТЕПЛА І ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ЦІЄЇ ЗИМИ НЕ УНИКНУТИ

Петро ВИШЕНСЬКИЙ.

Незабаром Україна розпочне опалювальний сезон. Урядовці та експерти прогнозують, що він буде важчим, аніж торішній, оскільки країна входить у нього із вельми пошкодженою енергетичною інфраструктурою. Тож уникнути віялових відключень у регіонах навряд чи вдасться.

МІСЦЕВІ органи самоврядування та енергетичні компанії вже оновили і погодили з Міністерством енергетики ймовірні варіанти графіків відключення світла у себе в регіоні. Втім, як розповів в інтерв’ю інформаційному агентству «РБК-Україна» голова правління «Укр­енерго» Володимир Кудрицький, їх поки не застосовуватимуть. Крім того, він упевнений, що в порівнянні з осінню минулого року зараз набагато більше об’єктів критичної інфраструктури — лікарень, котелень, шкіл, дитсадків, насосних станцій — обладнані автономними джерелами живлення, ніж торік. Це не тільки посилює стійкість інфраструктури, а ще й дає необхідну гнучкість, «якщо раптом треба буде якісь графіки застосовувати».

Віялові відімкнення відбуватимуться лише у період пікового споживання електроенергії в країні, як от коли вдарять морози і населення почне інтенсивно обігрівати домівки. На ситуацію впливатиме і обсяг генерації струму конкретної доби. Через відсутність у системі електроенергії від Запорізької АЕС цілком можливо, що дефіцит буде значним. До того ж не меншою проблемою у зв’язку з цим є і можливість оперативного перерозподілу потужностей у загальнонаціональній мережі.

Зрозуміло, важливим фактором залишається мінлива і постійно загрозлива ситуація з безпекою. Існує висока ймовірність того, що з настанням холодної пори ворог істотно посилить атаки на об’єкти української енергетичної інфраструктури, як це було минулого опалювального сезону, коли країна мало не щодоби на багато годин занурювалась у блекаут. На жаль, вітчизняна енергосистема, чималу частку якої вже зруйнувало повномасштабне вторгнення росії, входить у новий опалювальний сезон із недостатнім запасом міцності. Так що підготовка до опалювального сезону відбувається зусиллями не тільки енергетиків, а й військових. Чим краща, чим більш оснащена буде наша ППО, тим більше шансів, що ворожі атаки вдасться відбити, а об’єкти енергетичної інфраструктури вціліють.

І хоча у Міненерго повідомили, що станом на сьогодні вдалося відновити близько 70% пошкоджених ТЕС та ТЕЦ, ситуація залишається складною. Тому енергетики все ж одностайні у своїх прогнозах: прийдешнього опалювального сезону віялових відключень світла у регіонах не уникнути. Поки що складені графіки пересічно передбачають кількаразові блекаути тривалістю до 4 годин на добу. Однак діятимуть вони тільки за розпорядженням Укренерго та якщо буде потреба скоротити споживання. При цьому відключатимуть світло не більше ніж на дві години поспіль і не довше ніж 4 години на добу. Загалом поки що найпроблемнішими щодо ймовірних тривалих відключень є Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Одеська, Харківська, Херсонська та Хмельницька області.

А тим часом, шановні співвітчизники, поки є час, подбаймо і самі про енергетичну безпеку наших домівок на випадок віялових вимкнень світла.

"СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

MyCounter - счётчик и статистика (посетителей и хитов сегодня)При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ