ПРО ПОЛОГОВИЙ БУДИНОК, ЯКИЙ ЗБУДОВАНИЙ БУВ ОСТАННІМ У ДНІПРІ, А ЗАКІНЧИВ СВОЄ ІСНУВАННЯ ПЕРШИМ

За матеріалами інтернет-видань 29.08.2024 118

 

к  -     29 серпня

Понад вісім місяців минулого з атаки рф по пологовому будинку в Дніпрі. З початку повномасштабної війни він пережив не один обстріл російських військ. Медзаклад щоразу відновлювали. Але 1 серпня 2024 року він перестав існувати.

Яким пологовий був всі ці роки — читайте в матеріалі Суспільного.

Лікарка Ірина Кульбач згадала: працювати у пологовий прийшла майже 35 років тому.

"Тут я робила свої перші кроки, як лікар. отримала другу категорію, першу категорію, вище, стала завідувачкою відділення, стала медичною директоркою. Це останній пологовий будинок, який побудували в Дніпрі. Він побудований на той час по останньому слову будівництва. Всі палати були окремі. В інших пологових будинках цього не було, а в нас це було", — розповідає вона.

"В нас народжували бабусі, мами та діти. Є декілька поколінь, які в нас тут народжували. Я лише вчора зустрічала свою пацієнтку, яку знаю 27 років, вона в нас народжувала тричі. Йдеш вулицею, зустрічаєш людину. Кажуть: вітаю, Ірино Іванівно. Подивіться, ось цей хлопчик в нас народився, оця дівчинка в нас народилася", — каже жінка.

З початку повномасштабної війни пережили не один обстріл російських військ, розповіла Ірина. Пологовий щоразу відновлювали.

"Серцем хочеш, щоб був відновлений пологовий будинок. Ми всі перші місяці думали лише про відновлення пологового. Але потім вже вмикалася голова. У 2013-му народилося в Україні пів мільйона дітей, минулого — 200 тисяч. Зараз, за перше півріччя 78 тисяч. Ну відновили один раз, другий, третій. Ця лікарня пережила 5 обстрілів. По 300 вікон вставлять, по 900. Ми маємо розуміти, спочатку закінчення війни, а потім треба думати про відновлення", — зазначила медикиня

Лікарка розповідає, що з пологовим завжди пов'язані теплі спогади та емоції

"Медичні працівники також плачуть. Коли народжується нове життя — це кульмінація всього. Це щастя для всіх: для батька, для матері, для зміни, яка приймала ці пологи. Ситуацій в житті було багато, але найбільше мене розчулив один момент. Жінка покликала чоловіка та сказала: милий, дай я тебе поцілую за те, що ти мені подарував сина. Частіше ж буває навпаки, чоловіки дякують", — згадує лікарка.

Першого серпня пологовий перестав існувати, каже Ірина Кульбач.

"Пологовий будинок перестав існувати, і був ліквідований на папері. До першого серпня ми всі сподівалися, але розуміли, що в цьому зараз немає сенсу. Тому сказати, що всі працівники змирилися? Ні. Всі прийняли це, а це різні речі. В мене дійсно був найкращий колектив, який вже розбрівся по всіх лікарнях. Я бажаю їм всім щастя та успіхів. Я розумію, що вони не просто спеціалісти, а перш за все — люди. Я вже працюю на новому місці", — сказала вона.

Ірина зазначила: у пологовому працювали кращі фахівці, тому в яке б місце вони зараз не пішли працювати, пацієнти там будуть задоволені.

"Ми плануємо ще всі працювати в медицині, а в акушерстві тим більше. На момент, коли закінчилася історія нашого пологового будинку, всі лікарі, які тут працювали, мали вищу категорію і всі вони могли бути завідувачами відділення. Я не була лідеркою, я була однією з них. Життя триває, і все", — розповіла вона.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ