Продовольча безпека громад Дніпропетровщини як приклад для інших

За матеріалами інтернет-видань 28.11.2022 500
Продовольча безпека громад Дніпропетровщини як приклад для інших

На думку експертів U-LEAD, продовольча безпека громади – це стратегічний напрям діяльності місцевої ради. Вона зобов'язана затвердити якісну Програму продовольчої безпеки на найближчі кілька років. Місцеве самоврядування має для цього достатьо інструментів, але ці інструменти не адаптовані до сучасних викликів.
Про це йшлося на інформаційній сесії про продовольчу безпеку громад   Запорізької та Одеської областей. Прикладом для наслідування стали громади Дніпропетровщини.
Зокрема, Магдалинівська. За словами Олени Тертишної, очільниці регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області, у цій громаді місцева програма із продовольчої безпеки стала каталізатором якісних змін.

"Її розробка та реалізація об’єднала людей. Вони гуртуються, думають про кооперативи, шукають ідеї. Тут провели облік земельних ділянок та залучили 15 га комунальної та приватної власності на території селищ Магдалинівка та сіл Почино-Софіївка, Шевченківка, Очеретувате, Олександрівка.
З урожаю сформували продовольчий резерв, завдяки якому забезпечують харчування в закладах охорони здоров’я та стаціонарному відділенні центру надання соціальних послуг, допомагають внутрішньо переміщеним особам, передають захисникам", - поділилася напрацьованим досвідом Олена Тертишна.

Вона наголосила, що у розробці та реалізації місцевих цільових програм відзначилися також  Перещепинська, Межівська та Покровська громади Дніпропетровщини.  Цей досвід, впевнена пані Олена, може бути використаний в якості покрокової інструкції для інших органів місцевого самоврядування.
На завершення інформаційної сесії учасники виокремили основні моменти, на які мають спиратися громади.

  • Розробка та реалізація ОМС програми для самозабезпечення ТГ харчовими продуктами - ефективний інструмент продовольчої безпеки.
  • Сприяння ОМС будівництву, відновленню та розширенню підприємств, які здійснюють вирощування, переробку та виробництво сільськогосподарської продукції - фундамент продовольчої безпеки в громаді, регіоні та  країні.


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ