Прогноз у 4,7 млн. га озимих на 2023 рік може змінитися завдяки звільненню українських земель

За матеріалами інтернет-видань 16.09.2022 673
Прогноз у 4,7 млн. га озимих на 2023 рік може змінитися завдяки звільненню українських земель

За словами заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Маркіяна Дмитрасевича, в Україні на 2023 рік очікується засіяти озимими культурами  65 % від минулорічної площі. Це  4,7 млн. га.
Зрозуміло, що зменшення площ зумовлене тимчасовою окупацією, бойовими діями та мінуванням с/г угідь.
Як заявив Маркіян Дмитрасевич, зважаючи на останні події зі звільнення українських територій з-під окупації, є обґрунтований оптимізм, що прогноз у 4,7 млн. га покращиться.
Він додав, що посівного матеріалу українським аграріям вистачить.
Також Дмитрасевич пояснив, чому  на тлі зменшення посівної площі пропорція з посівів зміщується в бік ріпака. Наразі озимого ріпака  посіяно 841 тис. га, або 87% до прогнозу.

«Ця культура дорожча і краще витримує логістичні затрати наших фермерів, хоча й трішки складніша у вирощуванні», – прокоментував заступник Міністра.

На його думку,  цього року Україна забезпечить внутрішню потребу у гречці.

«Торік це приблизно було 70 тис. га,  цього року маємо трохи більше 117 тис. га. Стосовно цін, то раніше велика частина гречки імпортувалася, зокрема, з Казахстану. У лютому імпорт був припинений. Очікуємо, що після збору врожаю гречки вже на збільшених площах посіву цей баланс покращуватиметься в бік зменшення вартості гречки», – наголосив Маркіян Дмитрасевич.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ