Програма U-LEAD розширює між громадами взаємовигідне співробітництво

За матеріалами інтернет-видань 26.09.2023 432
Програма U-LEAD розширює між громадами взаємовигідне співробітництво

Представники 20 громад південних і східних областей України обговорили на черговому семінарі заходи з  реалізації програми продовольчої безпеки. Учасники семінару обмінялися думками, проконсультувалися з експертами і ознайомилися з практичним досвідом Покровської громади Дніпропетровщини.

За словами Олени Тертишної, керівниці Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Дніпропетровській області, саме Покровська громада активізувала свої ресурси для забезпечення мешканців, захисників та переселенців продуктами харчування. Покровська селищна рада з 2022 року ініціювала створення логістичного центру. Його запустити в роботу допомогла ГО "Сільськогосподарська консультаційна служба" за підтримки U-LEAD.

Наразі логістичний центр зберігає велику кількість продуктів і води, тут  холодильні камери вміщують 15 тонн замороженої продукції. Місцева влада зробила капітальний ремонт колишньої друкарні, а завдяки субвенції U-LEAD придбали необхідні складську, фасувальну та охолоджувальну техніку, вентиляційне та кліматичне обладнання, електроприлади. На випадок блекауту є потужний електрогенератор, який гарантує збереження продукції в належних умовах.

Для кращої логістики та комунікації створено чат-бот, який інформує людей про надходження продовольства, а також збирає відомості про потреби, запити на логістичні послуги, збереження чи пропозиції передачі гуманітарної допомоги нужденним.

Безперечно, результатами впровадження Покровською селищною радою програми продовольчої безпеки зацікавилися інші громади. Вони відгукнулися на ініціативу підписати угоду про міжмуніципальне співробітництво.
Першими уклали угоду Комарська громада Донецької області та Маломихайлівська громада Дніпропетровської області. Під час візиту до ММС доєдналися Глухівська громада Сумської області, Близнюківська громада Харківської області, Велико-Лукашівська громада Запорізької області та Мирівська громада Дніпропетровської області.
Громади об’єднають зусилля в організації логістики, проведуть навчання персоналу, відповідального за впровадження програм продовольчої безпеки в громадах, будуть обмінюватися досвідом організації цих процесів та реалізацією спільних економічних проєктів.

“Нашій громаді є чому повчитися у Покровської селищної ради. Ми розташовані на кордоні держави, ворог щодня обстрілює нашу територію. У багатьох жителів опускаються руки, бо обробіток землі став небезпечним для життя. Тут громада знайшла інструмент, який консолідував і бізнес, і жителів, і місцеву владу. Створити такий муніципальний логістичний центр – це наше завдання”, – повідомила Людмила Сухоручкіна, начальниця управління соціально-економічного розвитку Глухівської міської ради.

У свою чергу Ірина Водень, заступниця голови Михайло-Лукашівської громади, наголосила, що досвід Покровської громади, яка межує із Запорізькою областю, є корисним для них ще й з урахуванням спільної економічної діяльності.

Катерина Морєва, керівниця справ виконкому Мирівської сільської ради, підкреслила, що, Покровська громада буде для них  досвідченим наставником, з яким важливо зробити перші кроки у впровадженні місцевих програм.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ