Прохолодні погодні умови зі зниженням температури та снігом вплинули на шкідників озимих культур

За матеріалами інтернет-видань 24.11.2023 262
Прохолодні погодні умови зі зниженням температури та снігом вплинули на шкідників озимих культур

Станом на 23.11.2023 року поширення основних шкідників і хвороб рослин на сільськогосподарських угіддях Дніпропетровщини зупинилося під впливом погодних умов. Повідомило ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Згідно з аналізом метеорологічних умов, на початку третьої декади поверхня ґрунту охолоджувалась до 4,6 градусів морозу. Це сприяло припиненню вегетації озимих культур. Сума опадів (у вигляді дощу та снігу) за звітний період становила 38 мм, або 253% норми. 20 листопада утворився сніговий покрив, середня висота становила 9 см.
Прохолодні погодні умови зі зниженням температури та снігом вплинули на шкідників озимих культур. Вони припинили живлення та опустилися в нижні шари грунту. Крім того, збільшення уражених рослин хворобами не виявлено.
Щодо мишоподібних гризунів, то при обстеженні сільськогосподарських угідь спостерігається незначне збільшення житлових нір та колоній. Погодні умови початку ІІІ декади листопада сприяють переходу гризунів до підземного способу життя.
На посівах озимої пшениці середня чисельність гризунів склала 1,4 кол./га, ними заселено 38% площ. Трохи більше їх на посівах озимого ріпаку - 40% обстежених площ.
На площах багаторічних трав і неорних землях виявлено на гектарі по 2 колонії гризунів, заселеність ними сягнула 100% обстежених площ.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ