Ринку земель в Україні - рівно три роки

За матеріалами інтернет-видань 01.07.2024 276
Ринку земель в Україні  - рівно три роки
Три роки тому 1 липня в Україні відкрито можливості вільного продажу та купівлі земельних ділянок. USAID підтримав Уряд країни у розробці механізмів для прозорого та ефективного функціонування ринку земель. Він став важливим джерелом надходжень для економічного зміцнення держави.
Як зазначають експерти Київської школи економіки, за три роки капіталізація ринку земель в Україні зросла на понад 202,5 млрд грн. Земля набула нової справедливої цінності і стала джерелом добробуту в першу чергу для сільських громад.
Починаючи з жовтня 2021 року, надання комунальних земель в оренду відбувається відкрито і доступно для всіх через електронні аукціони на платформі Prozorro.Продажі. Відтоді в оренду успішно передано 7918 земельних ділянок комунальної власності, що приносить громадам щорічно 594,2 млн грн доходу.
 
За три роки дії земельного ринку частка доходів місцевих бюджетів від обігу та використання земель у сукупних податкових надходженнях громад досягла 15%. При цьому доходи громад від обігу сільгоспземель поступово зростають: так за І квартал 2024 року до бюджетів громад надійшло понад 14 млрд грн податкових надходжень, що на 21% більше порівняно з аналогічним періодом 2023 року.
 
З 1 січня 2024 р. доступ до ринку земель отримали юридичні особи. Станом на травень 2024 р. вони становлять 20% усіх учасників земельного ринку. Застава землі стала інструментом для залучення інвестицій, відтак Національний банк України підвищив ліквідність землі з 0,35 до 0, 5 відсотка.

Станом на кінець травня 2024 року в обігу перебувало 1,34% від загальної площі усіх сільгоспземель в Україні. Це цілком відповідає загальноєвропейським стандартам та демонструє стабільність ринку.

 

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО

 

 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ