Рівень переробки основних видів сільськогосподарської продукції доволі низький, найбільший він у насіння соняшника - понад 69%
На думку віце-президента Національної академії аграрних наук України – в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академіка НААН Юрія Лупенка, потенціал сфери переробки агропродукції в Україні використовується не повністю.
За його словами, частка валової доданої вартості виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів складає лише 5 %.
В її структурі домінують:
виробництво олії та тваринних жирів (19 %),
м’яса та м’ясопродуктів (16 %),
напоїв (13 %).
При цьому частка перероблення та консервування фруктів і овочів, виробництво борошномельної та круп’яної продукції, молочних продуктів, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів складає лише від 4 до 9 %.
Як наголосив Юрій Лупенко, рівень переробки основних видів сільськогосподарської продукції підприємствами зберігається доволі низьким.
Найбільшим він є по насінню соняшника (69,3 %), м’ясу (61 %), молоку (39,3 %), а серед зернових культур – по гречці (29,3 %) та житу (23,6 %).
А ще у 2020 році на переробних підприємствах перероблялося 98,9 % насіння соняшника, 55,9 % гречки, 35 % соєвих бобів, - нагадав науковець.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я