Рівень води Дністровського водосховища не досягнув критичних позначок

За матеріалами інтернет-видань 30.05.2024 423
Рівень води Дністровського водосховища не досягнув критичних позначок

Як повідомив Український гідрометеорологічний центр, через складну ситуацію в енергетичній сфері, яка призвела до вимушеного активного спрацювання Дністровського водосховища для покриття дефіциту в енергосистемі, водність Дністра викликає занепокоєння фахівців та пересічних громадян.
Метеорологи зазначили, що водність Дністра упродовж травня поступово знижувалась і на кінець травня витрата води за даними гідрологічного поста Галич (Івано-Франківська область) становить 34,5 куб.м/с (в 3,5 рази менше, ніж на початку місяця).
Приплив води до Дністровського водосховища упродовж місяця знизився в 1,8 рази та на кінець травня його значення дорівнює 109 куб.м/с. Середній приплив води до Дністровського водосховища за місяць становить близько 40 % норми травня.
Загалом водність Дністра становить 30-40 % місячної норми, а його приток 30-55 %. Значення витрат води хоч і низькі, особливо для травня, проте вони не досягнули критеріїв маловоддя.
Станом на ранок 30 травня, рівень води Дністровського водосховища становить 114,33 м БС, який хоча і є нижчим на 6,7 м від нормального підпірного рівня водосховища, проте не досягнув критичних позначок. Схоже значення спостерігалось у жовтні 2016 року - 114,37 м БС, а у маловодному 2015 та в 2022 рівень води був практично на 2 м нижче теперішнього - 112,87 та 112,58 м БС, відповідно.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ