Ризики незадекларованої праці

За матеріалами інтернет-видань 03.06.2021 244

Самою актуальною проблемою українського суспільства залишається питання легалізації праці. На жаль, ще чимало працівників нашої держави живуть днем нинішнім, віддаючи перевагу тимчасовій вигоді.

        Відповідно до Конституції України людина, її життя та здоров’я, честь та гідність, недоторканість визнаються найвищою соціальною цінністю. Кожна людина має право на працю, тобто можливість заробляти собі на життя роботою, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

        На превеликий жаль, останнім часом все частіше доводиться зустрічатися з таким ганебним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин.

Основна причина виникнення цієї проблеми – не вміння громадян користуватися правами, закріпленими у Конституції України, недостатній рівень правової освіти, відсутність правосвідомості та поваги до Закону, як у найманих працівників, так і у роботодавців.

Від неналежного оформлення трудових відносин, перш за все, страждає особа, яка погоджується на таку працю. Більшість найманих працівників не розуміють, що відсутність правового регулювання трудових відносин робить громадянина незалежної держави рабом.

Використання найманої праці без оформлення трудових відносин призводить до позбавлення працівника:

– гарантованого розміру заробітної плати;

– права на відпустку, у тому числі додаткову й без збереження зарплати, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

– права на оплату лікарняного;

– права на достроковий вихід на пенсію, якщо ви працюєте в шкідливих умовах праці;

– права на скорочений робочий день, тиждень, якщо ви працюєте в шкідливих умовах праці;

– права на допомогу по безробіттю;

– права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;

– права на зарахування виробничого стажу, тощо.

Укладення трудового договору та запис у трудовій книжці дає можливість найманому працівнику бути захищеним чинним трудовим законодавством у разі порушення його прав, а саме:

– в разі затримки в розрахунку по заробітній платі;

– відмові оплати праці за виконану роботу;

– недодержання зобов’язань роботодавця, тощо.

        Тіньова зайнятість сприяє поширенню професійних захворювань, аварійності на дорогах, низької якості виконуваної роботи, ризику виникнення нещасних випадків на виробництві, оскільки неоформлений робітник не проходить обов’язкового медичного обстеження, з ним не проводять інструктажі та навчання з техніки безпеки, охорони праці.

Використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних явищ. Наприклад, у нашій області, як і в Україні в цілому, є непоодинокі випадки коли з працівниками, які не оформили свої трудові відносини, трапляються нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків.

Дія Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” не поширюється на працівників, які виконують роботу без укладання трудового договору.

Тому, якщо із працівником, який працював без оформлення трудових відносин (працював по усній домовленості), трапиться нещасний випадок – він не зможе отримати належні страхові виплати від Фонду соціального страхування України, які здійснюються у встановленому законодавством порядку, а саме:

– допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

– одноразову допомогу у разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

– щомісячну грошову суму у разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого, та ін.

Нагадуємо, відповідно до ч. 3 ст. 24 КЗпП України, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

У випадку неоформлення роботодавцем трудових відносин працівник має право звернутися до суду про встановлення факту трудових відносин. Так само, можна у судовому порядку підтвердити факт суми одержаної працівником заробітної плати, з якої роботодавець має сплатити відрахування до фондів.

Факт виконання працівником трудових обов’язків може бути підтверджений будь-якими документами, зокрема, і непередбаченими трудовим законодавством, а також показами свідків. У разі ухвалення судом рішення на користь працівника роботодавець зобов’язаний оформити трудові відносини та внести потрібні записи до трудової книжки.

                                                       

Головний державний інспектор    ГУ Держпраці

 у Дніпропетровській області  Наталія РАШЕВСЬКА


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ