Різке потепління дісталося Антарктики

За матеріалами інтернет-видань 22.07.2024 99
Різке потепління дісталося Антарктики

В Україні наразі літо, а там – зима.
16 липня на українській станції «Академік Вернадський» було зафіксовано значне підвищення максимальної добової температури.  Вона зросла на більш як 8 градусів (з - 4,2°С до 4,5°С). Повідомив Національний антарктичний науковий центр.

Зазначається, що плюсова температура зберігалася впродовж майже двох діб – 16-17 липня. Йшов дощ та мокрий сніг. Також температури трохи вище 0 градусів були зафіксовані на британській станції «Розера» , що розташована на 300 км південніше «Вернадського», тобто ближче до Південного полюсу.

На думку вчених, температурні аномалії пов'язані з явищем «атмосферної ріки». Це вузька смуга з високою концентрацією атмосферної вологи, яка швидко переносить теплі маси повітря та вологи з тропіків у полярні регіони.
Відтак, на станції  зафіксований стрибок температури.

"Якщо такі випадки почастішають, посиляться процеси танення льодовиків,  що своєю чергою призведе до поступового розпріснення прибережних вод. А це загрожує руйнуванню різних екосистем як білого континенту, так і океану навколо нього", - йдеться у повідомленні.

Загалом останні 5 років температури на станції рідко опускаються нижче -10°С, тоді як для попередніх 5 років вони так само рідко, але були нижче -15°С. До 1980-х взимку температури падали до -30°С. Тобто потепління – дуже виразне в Антарктиді, і є тенденцією для всієї планети.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ