Стартова вартість АТ «ЗалК» - 152 млн. грн.

За матеріалами інтернет-видань 22.07.2024 99
Стартова вартість АТ «ЗалК» - 152 млн. грн.
Фонд державного майна виставив націоналізований Запорізький алюмінієвий комбінат на повторну приватизацію зі стартовою вартістю всього 152 млн грн.
Відомо, що 2001 року відбулася перша приватизація АТ «ЗалК». Тоді Фонд держмайна продав 68,01% акцій заводу компанії «АвтоВАЗ-Інвест». За умовами договору інвестор мав заплатити 380 млн грн за акції, а також погасити борги заводу у розмірі $75 млн перед Укрексімбанком. Проте «АвтоВАЗ-Інвест», а також кіпрська Velbay Holdings Олега Дерипаски, на яку 2007 року переоформили акції, із заборгованістю так і не розібралися.
Олег Дерипаска також придбав ще 29,5% акцій комбінату на вільному ринку, внаслідок чого росіянин зосередив контроль за 97,5% акцій ЗАлК. І хоча у 2012 році Україна через суд розірвала договір купівлі-продажу пакета акцій ЗАлК у розмірі 68,01%, у Дерипаски залишилося 29,54% акцій, оформлених на кіпрську Velbay Holdings.
Після початку повномасштабного вторгнення Україна стягнула ці акції через Вищий антикорупційний суд у рамках санкцій проти Дерипаськи, а до Фонду держмайна вони потрапили у лютому 2024 року.
російські власники, які за 14 років фактично пограбували підприємство та знищили унікальне виробництво первинного алюмінію, заробляли лише на здачі майна в оренду, продажу активів та виробничих запасів.
 
 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ