росія грає зі світом у голодні ігри

За матеріалами інтернет-видань 07.07.2022 519

3 липня 2022 року щоденна ділова американська газета "The Wall Street Journal" опублікувала розгорнуту статтю про те, як  їжа стала новою стратегічною зброєю путіна. У ній йдеться, зокрема, як росія контролює експорт зерна з України, і москва знайшла новий спосіб мати вплив у всьому світі.
Частково пропонуємо ознайомитися з її головними меседжами.




"Цілі Кремля, кажуть західні офіційні особи, полягають у тому, щоб використати продовольчу стурбованість як важіль для пом’якшення санкцій і переговорів про припинення вогню, зміцнити вплив і торговельні зв’язки з незахідними країнами та знищити основну опору української економіки.

«Це класична ситуація використання їжі як зброї», — сказав Кері Фаулер, спеціальний представник США з глобальної продовольчої безпеки. «Якщо вони кажуть: «Ми доставлятимемо вам їжу, лише якщо ви погоджуєтеся з політикою нашого уряду», — що ви можете сказати?»
 




"ЄС, Польща та США шукають наземні маршрути для експорту українського зерна, але аналітики кажуть, що цей варіант міг би переміщувати лише близько 1,5-2 мільйонів тонн зерна на місяць, що набагато менше, ніж 6-7 мільйонів тонн на місяць, які Україна експортувала раніше.
Якщо під час переговорів під проводом ООН не вдасться вивезти врожай зерна цього літа з України, посилатимуться заклики до кораблів Організації Північноатлантичного договору або інших військово-морських сил відкрити безпечний морський шлях у Чорному морі, за словами колишніх чиновників і адміралів.
Поки що Вашингтон не прийняв цей варіант, оскільки це спричинило б подібні небезпеки, як запропонована безпольотна зона в Україні, ризик зіткнення з мінами та можливі сутички з будь-якими російськими кораблями, які порушили охоронну зону.
Тим часом Кремль використовує державні ЗМІ та інтенсивну дипломатію з економіками, що розвиваються, щоб звинуватити в недавньому стрибку цін на продовольство санкції Заходу та інші фактори. Пан Путін сказав, що українське зерно «маленько зміниться на світовому ринку».




Україна та західні країни намагаються дати відсіч.

«Це справді жахливо, що Росія грає зі світом у голодні ігри, однією рукою блокуючи експорт українських продуктів, а іншою намагаючись перекласти провину на Україну», – заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба африканським журналістам.

Державний департамент США запустив веб-сайт «знезброюючої дезінформації» та провів виїзне шоу, щоб повідомити іншим країнам, що харчові продукти не підпадають під санкції Заходу. Тим не менш, міністр сільського господарства США Том Вілсак стурбований тим, що російська кампанія, яка намагається  звинуватити Захід у нестачі продовольства, працює в Африці та інших частинах світу.

«Сполучені Штати не вводять санкцій щодо продуктів харчування чи добрив», — сказав Том Вілсак.
«Реальність така, що це Росія почала цей конфлікт, це Росія знищує зерно та краде зерно та ускладнює фермерам посадку для наступного врожаю».


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ