Руда, зерно і чорні метали: експортні перевезення «Укрзалізниці» збільшилися у жовтні на понад 36% відповідно до вересня

За матеріалами інтернет-видань 08.11.2023 218
Руда, зерно і чорні метали: експортні перевезення «Укрзалізниці» збільшилися у жовтні на понад 36% відповідно до вересня

На черговому засідані Експортного офісу (ЕО) при «Укрзалізниці» наголошено, що у жовтні за весь період військового стану перевезення вантажів протягом одного місяця досягли  рекордного обсягу. Про це повідомив Валерий Ткачев, заступник директора департаменту підприємства.
За його словами, упродовж жовтня 2023 року залізницею перевезено 13,584 млн т вантажів. Це більше на  12,8% , ніж у вересні, і на 12,6 % до аналогічного періоду минулого року.
Протягом жовтня 2023 року в експортному сполученні перевезено 4,877 млн т. Це  на 36,23% більше за  обсяги вересня 2023 року і на 5,9 % менше до аналогічного періоду минулого року.
Зростання експортних перевезень залізницею відбулося через відновлення роботи тимчасового коридору експорту вантажів через порти Великої Одеси.

Валерій Ткачов, зокрема, зауважив, що у структурі експортних перевезень залізницею за жовтень 2023 року на першому місці залізна і  марганцева руда , на другому -  зернові вантажі. Їх сума становить  1,731 млн. тонн, це 35 % частка в експортних перевезеннях.
Третє місце за  чорними металами.
Для вантажовідправників оголошено, що   «Укрзалізниця» розпочала компанію по заключенню довгострокових договорів з вантажовідправниками на забезпечення перевезення у рухомому складі держкомпанії. Вагони за фіксованною ціною можуть надаватися на період від 6 місяців до 1 року і навіть до 3 років( за умови перегляду ставок кожного року).
Для цього необхідно письмово звертатися до ЦМ, ЦТЛ АТ «Укрзалізниця». Звернення вантажовідправників будуть оперативно розглянуті Тарифною комісією АТ «Укрзалізниця».

У ході засідання представники зернового ринку (вантажовідправники зернових вантажів) висловили занепокоєння зростанням вартості використання вагонів-зерновозів АТ «Укрзалізниця», що розторговуються на ЄТС Прозорро. Продажі ( на останніх аукціонах ЗРВ ЦТЛ зафіксована середня ставка продажу-3,930 грн/доба).
Вантажовідправники  запропонували виставити максимально можливу кількість вагоновідправлень у ЗРВ ЦТЛ на аукціонах ( ЦТЛ має об’єктивні обмеження в наявності вагонів - загальний робочий парк ЗРВ -26 100 зерновозів , в тому числі ЦТЛ - приблизно 5 500 вагонів); та повернути механізм продажі зерновозів ЦТЛ на аукціонах з прив‘язкою до декад відвантаження, що дасть змогу ЦТЛ сформувати графік відвантажень у ЗРВ та розрахувати залишок вагоновідправлень і додатково виставити їх на аукціонах (збільшити пропозицію вагонів УЗ).
Найближчим часом ЦТЛ розгляне зазначені пропозиції ринку.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ