Сенатор Грем: пілотам-ветеранам НАТО треба дозволити захищати Україну на Ф - 16

За матеріалами інтернет-видань 13.08.2024 106

Ліндсі Грем

   Грем закликав американців допомогти Україні

Залучивши пілотів з країн НАТО, Україна зможе раніше скористатися винищувачами F-16

Юлія Дюдюн
   Юлія Дюдюн, журналіст, "Інформатор".
   Сенатор від Республіканської партії Ліндсі Грем висловив думку, що Україна зможе раніше почати використовувати передані союзниками винищувачі F-16. Для цього владі потрібно звернутись до країн НАТО та попросити допомоги у пілотів літаків, що наразі перебувають на пенсії. Він впевнений, що готових воювати за свободу й серед американців вдосталь.

"Вони (українці - ред.) шукатимуть серед країн НАТО готових пілотів, які вийшли на пенсію, щоб допомогти їм, доки не навчать своїх пілотів", - сказав Грем.

Він додав, що це справді гарний вихід з ситуації, що склалась. Україна зможе самостійно найняти західних пілотів, які готові стати на захист країни від російської агресії й таким чином закрити власний дефіцит кадрів. Але останнє слово, звісно, за Байденом.

"Моє повідомлення таке: нам потрібно бути повністю залученими. Ось що я хочу побачити в 2024 році: я збираюся порушити це питання. Я прошу президента Байдена: перш ніж ви залишите посаду, забезпечте, щоб це запрошення було видано", - наголосив Грем.

Винищувачі F-16 в Україні

Наприкінці липня в Україну прибула довгоочікувана перша партія винищувачів F-16. Йдеться про шість літаків, які передали Нідерланди. Скоро очікується поставка цих літаків від Данії. Відомо, що поки винищувачі не використовують у повітряних боях, а лише як засіб ППО для збиття ракет. А все через брак навчених пілотів.

   За словами американських чиновників, до кінця поточного року Україна отримає 20 винищувачів, але зможе використовувати лише десять з них. Рівно стільки пілотів встигнуть до цього часу пройти підготовку. Відомо, що зазвичай за одним літаком закріплюються два пілоти. Це необхідно, щоб вони могли чергуватися у виконанні бойових завдань, відпочивати та тренуватися.

 

 

 

    Варто зазначити, що у 2023 році, коли створювали коаліцію літаків, країни-союзники заявили, що спільно готові передати 60 винищувачів F-16.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Відповідну заяву Грем зробив за підсумками переговорів з президентом України Володимиром Зеленським під час візиту до Києва 12 серпня, повідомляє "РБК-Україна". Зазначається, що американський сенатор планує порушити це питання на

рівні президента США Джо Байдена, одразу після повернення до країни.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ