ЩО ПЛАНУЮТЬ СІЯТИ У 2025 РОЦІ

За матеріалами інтернет-видань 03.09.2024 107

 ПІДСУМКИ АГРОЕКСПЕДИЦІЇ 2024

Сьогодні 3 вересня 2024 року Служба новин ІАС "Аграрії разом"

Що планують сіяти аграрії у 2025 році — підсумки АгроЕкспедиції 2024 Рис.1

Фото: із відкритих джерел

Кожен сезон в українських аграріїв аномальний, але 2024 р. вирізнявся насамперед заморозками у травні, після яких пішла довга затяжна спека. Дощі випадали лише локально, а температура ґрунту сягала понад +60℃. Відтак деякі поля просто згоріли, особливо на Півдні, але не став виключенням і Центр країни. 

Про це йдеться у блозі «Що сіятимуть аграрії в наступному році — підсумки АгроЕкспедиції 2024»

Тож, які плани в аграріїв на сезон 2025, дізнавалась команда Latifundist Media разом з партнерами BASF та Credit Agricole. 

В ТОВ «Вега Агро» на Житомирщині цьогоріч посіяли 250 га кукурудзи на противагу звичним 600-700 га. Але наступного сезону будуть скорочувати площі під культурою ще у 2 рази. Також планують скорочувати площі під соняшником.

«Соняшник добре рахувався. Зараз ситуація змінюється. Цього року засіяли рекордні для себе площі сої — 700 га», — розповів агроном компанії Віктор Петрашенко.

Скорочують площу кукурудзи й на полях ПП «Климчук».

«Позаминулого року у нас 500 га займала кукурудза. Зараз скорочуємо до мінімуму площі, бо через відключення світла не зрозуміло, як її сушити. А до того кукурудза була флагманом, навіть сіяли її 2 роки поспіль. Але зʼявилась діабротика, а за нею фузаріоз», — розповів головний агроном господарства Іван Дмитришин.

Як ми вже писали раніше, багато господарств цьогоріч почали сіяти сою. Чи будуть сіяти і наступного року — питання складне, оскільки все буде залежати від ціни.

«Я давно в сільському господарстві й памʼятаю, коли соя коштувала і 300, і 700 доларів за тонну. Це дуже волатильна культура. Подивимось, що буде з ціною. Так, минулого року вона була висока, ніколи такого не було, щоб соя коштувала дорожче ріпаку. Це нонсенс, але минулого року так сталося. Так тривати довго не може», — вважає генеральний директор ЗК «ХОРС» Валерій Ласьков.

Також читайте:

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ