Газета Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області
Фермер Придніпров'я

Що робити в разі безпідставної зупинки авто ДАІ

За матеріалами інтернет-видань 23.11.2023 338

    Водії інколи опиняються в ситуації, коли їх зупиняють представники поліції. Закони чітко визначають правила таких зупинок, і важливо, щоб водії були обізнані зі своїми правами та обов’язками у цих ситуаціях. Юристи “Дорожнього адвоката” розкрили ключові аспекти у цьому випадку, інформує SUV News.

Підстави для зупинки

    Відповідно до Закону “Про національну поліцію”, існує чіткий та вичерпний перелік підстав для зупинки транспортних засобів. Це, головним чином, порушення Правил дорожнього руху або виявлення ознак технічної несправності автомобіля.

    Дії поліцейського під час зупинки

   Під час зупинки автомобіля поліцейський, згідно з вимогами закону, має представитися, назвати своє прізвище, посаду та спеціальне звання. Також він повинен показати своє службове посвідчення за вимогою водія. Юристи підкреслюють, що патрульний повинен чітко інформувати водія про конкретну причину зупинки з докладним описом підстав.

   Водій має право безперешкодно продовжити рух, якщо у інспектора, що зупинив його, немає жодних законних підстав для зупинки, зазначених у Законі. У такій ситуації юристи рекомендують для власного захисту запитати у поліцейського дозволу на продовження руху.

   Якщо він настоює на тому, щоб ви залишалися на місці без належних підстав, слід звернутися за номером 102 і повідомити чергового про неправомірні дії інспектора. Зазвичай це має ефективний вплив, і поліцейські відпускають водіїв.

   Якщо така дія не допомагає, слід чекати на прихід ще одного екіпажу, який повинен зафіксувати факт порушення з боку колеги. У випадку відмови від цього, водій має право оскаржити дії поліцейських у прокуратурі, ДБР чи у департаменті внутрішньої безпеки МВС. Також можна залишити скаргу на відомчій “гарячій лінії” за єдиним номером 1536. Факт порушення краще зафіксувати на камеру.

   Юристи також радять, якщо це можливо, уникати конфліктів з правоохоронцями, демонструвати спокій та ввічливість у спілкуванні з ними. Незважаючи на можливі порушення, агресивна поведінка може загострити ситуацію.

   "Автотема".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ
Фермер придніпров'я

Новини Дніпропетровської області , надзвичайні події районів і громад ОТГ Дніпропетровщини сьогодні, головна інформація про ринок землі в Україні, сільські новини та інформація про коронавірус, останні аграрні і кримінальні повідомлення - щодня читайте на сайті обласної газети "Фермер Придніпров'я".

Сайт вітає передрук, як повний, так і частковий, за умови зазначення відкритого гіперпосилання на не нижче другого абзацу тексту з передруком або частковим передруком публікації.
Використання текстової та графічної інформації сайту можливе лише за умови активного гіперпосилання на газету "Фермер Придніпров'я"