«Шум війни» вбиває у Чорному морі дельфінів

За матеріалами інтернет-видань 27.07.2022 357
«Шум війни» вбиває у Чорному морі дельфінів

Від ворога гинуть не тільки люди, продовжують гинути найрозумніші істоти Чорного моря – дельфіни. Про це неодноразово писав у ФБ Іван Русев, доктор біологічних наук, професор, науковий журналіст  Національного природного парку "Тузлівські лимани" Одещини.
За його словами, море знову  винесло на узбережжя "Тузлівських лиманів"  двох дельфінів - азовок. Одного з них течія знову забрала на глибину моря, іншого - шакали.
Причиною їх кількатисячної загибелі, як твердить науковець, є бойові дії рашистів у Чорному морі. Вони  відбуваються із застосуванням надводних та підводних човнів, де використовуються гідролокатори. Внаслідок використання гідролока́торів (сонарів) створюються потужні звуки, які негативно впливають на здоров`я тварин.
Дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, що виводить з ладу їх органи навігації та ехолокації, вони отримують  потужну акустичну травму. Страждають дельфіни також і від потужних вибухів у час бомбардування, яке  тривалий час  продовжується. При ураженні органів навігації і слуху, дельфіни не можуть застосувати ехолокацію, тобто вони стають фактично «сліпими». «Сліпі» дельфіни знаходяться в стресі та паніці, не можуть орієнтуватися в просторі. В результаті вони потрапляють на усілякі перешкоди, зокрема й міни, розбиваються об скелі. І головне - такі “паралізовані” дельфіни не можуть вполювати рибу та швидко виснажуються.  Ослаблені від удару гідролокаторів дельфіни, «сліпі», в стресовому стані різко втрачають імунітет і стають об'єктом автономного зараження збудниками інфекцій, віруси яких в них живуть постійно.
Це насамперед характерний для дельфінів вірус – морбіллівірус. Не виключено, що від характеру хвиль від сонарів, та у результаті бомбардування і рівня децибел  "шуму війни",  у дельфінів  при різкому спливанні на поверхню моря,  виникає газова емболія або декомпресійна хвороба - захворювання, що трапляється, головним чином, через швидке зниження тиску навколишнього середовища. Відтак розчинений в крові і тканинах організму азот починає виділятися у вигляді бульбашок у кров дельфіна. Відбувається спінювання крові та руйнування стінки клітин та кровоносних судин, які блокують кровотік. При тяжкій формі газова емболія - декомпресійна хвороба може призвести до паралічу або смерті тварин, яких викидає море.
Імовірно багато з вас бачили колись дельфіна на узбережжі і задавались питанням, а що з ним далі? І ось, ми багато разів, задаючись таким питанням, встановили на узбережжі біля загиблого дельфіна фотопастку.  На ранок, коли ми з’явилися на місці експерименту, дельфіна вже не було. Передивившись файли, нам стало відомо що шакали забрали дельфіна і стягнули на значну відстань частину хребту. Таким чином, з’явившись на узбережжі, загиблий дельфін, може зникнути вже наступного дня, хоча бувають і виключення, коли частини трупів можуть лежати довго. І тому, слід розуміти, що фактичні дані по загиблим чорноморським  дельфінам від орків, дуже занижені, оскільки знайти і врахувати в загальну кількість всіх викинутих морем тварин, практично неможливо. До того ще і слід додати той факт, що порівняно з довоєнним періодом, зараз є доступ для моніторингу тільки до 3-5% морського узбережжя,  а також той факт, що море викидає на берег не більше 5% від всіх загиблих дельфінів. Решта 95% просто іде на дно моря і ми не можемо їх зареєструвати та досліджувати, - так написав про загибель дельфінів Іван Русев.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ