Сьогодні - день літнього сонцестояння

За матеріалами інтернет-видань 21.06.2023 568
Сьогодні - день літнього сонцестояння

За інформацією Українського гідрометеорологічного центру, сонцестояння - це момент часу, у який центр Сонця проходить або через найпівнічнішу точку екліптики, що має схилення +23° 27', точка літнього сонцестояння, або через найпівденнішу її точку, що має схилення -23° 27' точка зимового сонцестояння. Більш простими словами – це дні, коли північний полюс має найбільший нахил та найбільше відхилення від Сонця, відповідно.
У північній півкулі, де знаходиться Україна, літнє сонцестояння — 21 червня (20 у високосний рік), і тоді спостерігається найкоротша ніч (і найдовший день).
 Зимове сонцестояння відбувається 21 (22 грудня перед початком високосного року), і тоді спостерігається найкоротший день (і найдовша ніч).  Так на широті Києва ніч з 21 на 22 червня триває 7 годин 46 хвилин 40 секунд, до півночі скорочується, до півдня зростає. На екваторі ніч триває 12 годин 00 хвилин 08 секунд, на північному полярному колі, де широта 66°33′44″ — дорівнює нулю.




Для наших предків цей день був пов'язаний з містичними силами природи. Раніше на сонцестояння відзначали День Івана Купала, але після хрещення Русі свято об'єднали з Різдвом Івана Предтечі, тому святкування змістилося.

У давнину цього дня прокидалися на світанку і вмивалися росою, щоб зберегти здоров'я, молодість і красу.

Сьогодні також збирали трави,бо вважалося, що вони набувають цілющої сили саме у цей період. А ще загадували бажання і вірили, що збудеться, адже саме Сонце його почує і освятить.

Гарного всім дня і добрих бажань!

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ