Сьогодні 140 років від ДН української майстрині Петриківського розпису Тетяни Пати

За матеріалами інтернет-видань 20.02.2024 324
Сьогодні 140 років від ДН української майстрині Петриківського розпису Тетяни Пати
Квіти і птахи Тетяни Пати
 
 
20 лютого 140 років тому в славнозвісній Петриківці на Катеринославщині (Дніпропетровщина) народилася Тетяна Пата - українська художниця, майстриня Петриківського розпису (1884-1976).
Тетяна Пата - авторка ескізів рушників, килимів, розписів коминів, декоративних панно.
Родина її була багатодітною, жили бідно. Чотирнадцятирічна Тетянка мала хист до малювання і заробляла на хліб тим, що ходила квітчати до свят або весілля комини печей. Розмальовувала вона барвистими квітами також скрині та віялки, зроблені на продаж її односельцями. Слава про її розписи пішла далеко, і Пата стала виконувати на замовлення і мальовки на папері.
Петербурзька художниця Євгенія Евенбах зацікавившись творчістю Тетяни Пати, копіювала її малюнки та запрошувала переїхати до столиці. Проте, Тетяна Якимівна не погодилася залишити рідне село, цей дивовижний світ, з якого вона черпала натхнення, сюжети для своїх творів.
У 1936-1941-у вона викладала в Петриківській школі декоративного розпису. З цієї школи під керівництвом Пати вийшло ціле покоління талановитих майстрів, що продовжували її справу, прославляючи орнаментальне мистецтво Петриківки.
 
 
 
 
Попередня
Цитата дня

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ