Сьогодні Марії Примаченко - 114 років з дня народження

За матеріалами інтернет-видань 12.01.2023 767
Сьогодні Марії Примаченко - 114 років з дня народження

12 січня виповнюється 114 років з дня нароження Національної легенди України, художниці  Марії Примаченко. Вона народилася в селі Болотня на Київщині, там і провела все своє життя. Батько був теслею, мати - майстринею вишивання.
У дитинстві перехворіла поліомієлітом.

"Якось біля хати,- згадувала художниця, -  над річкою, на заквітчаному лузі пасла я гусей. На піску малювала всякі квіти, побачені мною. А потім помітила синюватий глей. Набрала його в пелену і розмалювала нашу хату…"

Так вона відчула в собі талант малювання. Проста сільська жінка бачила в уяві фантастичних птахів, звірів, людей і переносила на полотна. На радість людям. Коли споглядаєш її роботи, відчуваєш дитинство, віриш у казку і прагнеш творити добро.
У лютому 2022 року, на початку війни, вороги зруйнували Іванківський історико- краєзнавчий музей, де зберігалося близько 25 картин Марії Примаченко. Частину з них встигли врятувати місцеві мешканці.
У квітні 2022 року картина "Моя хата, моя правда" продана на аукціоні у Венеції за 110 тисяч євро. А в травні іншу картину  «Квітки виросли коло четвертого блока» придбали за 500 тисяч доларів. Виручені кошти були спрямовані на підтримку ЗСУ і придбання авто для військових.
Хіба думала проста сільська жінка з Київщини, що її візерунки серця будуть такими дорогоцінними не тільки для українців?
Існує цікавий факт, про який пише видання "Українки".
Відомий бренд Marimekko був звинувачений у плагіаті стилю Марії Примаченко. Marimekko нанесла на свої вироби для дому та текстиль картину «Лісовий народ» своєї дизайнерки Крістіни Ізола. Цю ж картинку нанесла на свої літаки авіакомпанія FinnAir, яка співпрацювала з Марімеко. І все б чудово, якби не дивна схожість «Лісового народу» на «Щура у дорозі» Марії Примаченко. Єдина відмінність у картинах: в сюжеті фінської дизайнерки не було щура. Коли здійнявся скандал завдяки спостережливості одного журналіста, Marimekko і пані Ізола визнали факт плагіату і вибачилися за інцидент, а FinnAir стерли малюнки зі своїх літаків. Отак Фінляндія долучилася до наївного мистецтва української художниці Марії Примаченко.



 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ