Сьогодні Садиба Дмитра Яворницького у Дніпрі відзначає своє 35-річчя

За матеріалами інтернет-видань 03.11.2023 609
Сьогодні Садиба Дмитра Яворницького у Дніпрі відзначає своє 35-річчя
3 листопада 2023 року виповнюється 35 років Меморіальному будинку-музею Д.Яворницького. Про це повідомила очільниця Садиби відомого вченого Яна Тимошенко.
 
Вона присвятила розвою унікальної національної пам'ятки міста Дніпра 20 років. За цей час Яна Тимошенко досконально вивчила історичні факти життя і творчості Козацького Батька, створила міцний інтелектуальний осередок свідомих січеславців і залучала молодих активістів до розширення  музейного простору просвітницькими заходами, науковими лекціями і освітянськими проектами.
 
Зокрема, Яна Тимошенко наводить такі факти. Ще у 1940 році після смерті вченого його дім передала державі дружина Д. Яворницького спеціально для створення меморіального музею.
 
 
"Влада довгий час зволікала з відкриттям музею історика, який вважався "буржуазним націоналістом". З 1964 по 1974 роки існувала кімната-музей "Кабінет академіка Д.Яворницького", де про вченого розповідали як про "русского и советского украиноведа и казаковеда".  З 1974 року будинок був у аварійному становищі, в ньому зберігалась частина бібліотеки, присвячена "старим більшовикам".
У 1988 році після капітального ремонту було відкрито Меморіальний будинок-музей Д. І. Яворницького. На хвилі Руху він одразу став одним з осередків національного відродження.  У 1991 році будинку повернули його меморіальну територію - садибу, віддану психоневрологічному диспансеру, який був поруч.
Для нашого міста та України Меморіальний будинок-музей Д.Яворницького є унікальним, оскільки, це ПЕРШИЙ музей історика в Україні та СРСР (на 1988 рік), ЄДИНИЙ меморіальний будинок-музей в Дніпропетровській області; ЄДИНИЙ в Україні музей історика козацтва Д.І. Яворницького; ЄДИНА відтворена міська садиба в м. Дніпрі.
Будівля музею є пам`яткою історії НАЦІОНАЛЬНОГО ЗНАЧЕННЯ (одна з п'яти, які існують у м. Дніпрі)
Наразі це - унікальний музей з ВІДКРИТОЮ ЕКСПОЗИЦІЄЮ (ані етикеток, ані вітрин, ані обмежень пересування відвідувачів);
осередок культури міста з більше ніж СТОЛІТНЬОЮ ІСТОРІЄЮ.
Експозиція меморіального музею проіснувала 33 роки.
24 лютого 2022 року, з початком повномасштабної російської війни, вона була демонтована та евакуйована з Садиба Дмитра Яворницького. Оскільки меморіальна колекція речей Д.І.Яворницького входить до унікального музейного фонду України", - повідомила Яна Тимошенко.
 
 
Вона висловила сподівання, що незабаром з нашою перемогою  експозиція буде відтворена.
 
 
 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ