Стережіть свої автомобілі

Микола Ясень 06.09.2022 596
Стережіть свої автомобілі

Прогнози фахівців та експертів буквально з усіх сфер діяльності завжди викликають великий інтерес. Воно ж бо не лише цікаво, але й корисно наперед знати, що на нас чекає в майбутньому. Одначе прогноз, який щойно видало на-гора Міністерство внутрішніх справ, настільки виявився сенсаційним, що справив, як на нас, приголомшливо-вибухове враження. Найближчим часом правоохоронці передбачають «різке зростання кількості викрадень приватних автомобілів». Причому почнеться це дійсно уже найближчим часом – восени та взимку цього і наступного року. Тому стражі правопорядку й закликають не чужих автомобілів на вулицях та дорогах стерегтися, а стерегти свої рідні авто. Якщо вони, звичайно, у вас є. А викрадатимуть масово і нахабно. З нічних в першу чергу стоянок, але не тільки. З постійних також. Не обминатимуть крадії і гаражні кооперативи, і окремі одинокі гаражі. Як заявив принаймні спеціаліст з безпеки охоронного холдингу «Шериф» Дмитро Стриков, оскільки ще з часів Остапа Бендера відомо, що автомашина не розкіш, а необхідний засіб для пересування, на власників чотириколісних легкових автомобілів чекає по суті нашестя злодіїв і злодюг.
Виникає питання, на підставі чого зроблено такий загрозливий прогноз? Уже на тій, пояснив завідуючий відділу кримінологічних досліджень Інституту проблем злочинності ім. Академіка Сташиса Максим Колодяжний, що процес, власне, пішов. Далі цитуємо дослівно: «Відкриття кримінальних проваджень за ст. 289 ККУ «Незаконне заволодіння транспортним засобом» стало одним з небагатьох правопорушень, кількість яких значно зросла за 7 місяців 2022 року». Причому, це «не враховуючи випадки угону автомашин на тимчасово окупованих територіях». Тобто війна у цім ділі далася взнаки, виходить, і на підконтрольних. А у таких випадках на «виправлення ситуації» не приходиться чекати. Навпаки, поки тривають воєнні дії, вона буде лише погіршуватися.
Бо є й друга причина. Це, уявіть собі, неминуче подорожчання долара і з одного боку різке падіння матеріального благополуччя населення, а з іншого не менш стрімке зростання цін як на автомобілі, так і вартості їх ремонтів. Отож охочих чи ласих на дурничку обзавестися власним авто не меншатиме – таки більшатиме. Хоч викрадення в першу чергу будуть здійснюватися з метою тут же розбирати машини на запчастини. Оскільки це буде доволі прибутковий бізнес. Не важко здогадатися, що як для викрадачів, так і бідових працівників СТО. Попит на подібні оборудки буде спостерігатися і серед автовласників. Бо «бувші у використанні запчастини» легко видаватимуться ніби дешевшими.
Так що перспективи для автолюбителів справді невеселі. Тим паче, що голова ГО «Українська федерація професіоналів з безпеки» Сергій Сидоренко зі свого боку прогнозує «наростання статистики викрадення автомашин і після закінчення війни». Зникнуть численні блок-пости, комендантські години і тому подібні перепони та обмеження, і в автозлодіїв «появляться нові можливості».


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ