Стій! Хто йде? Стережіться!

Микола Ясень 30.04.2022 627

        Одне діло, що останні дні усі як законні, так і стихійні вуличні ринки у Дніпрі не обминали рейдові бригади за участю двох міськрадівських департаментів – з торгівлі та реклами і екологічної політики. Мета – припиняти незаконну торгівлю деякими ритуальними атрибутами, а ще точніше пластиковими квітами. Останні надзвичайно небезпечні, адже потім опиняються поруч на смітниках і забруднюють не лише довкілля, але й землю, повітря та воду шкідливими токсичними речовинами. З тієї причини, що розкладаються десятками і навіть сотнями літ, загрозливо псуючи навколишнє середовище. Отак ніби неодмінно доречні і потрібні в поминальні дні відлетілих у вирій дідів і прадідів, батьків і матерів, усіх близьких та рідних квіти одноденного чи й одноразового використання перетворюються фактично на тривалу шкоду для усіх живих і сущих. То що заборонили у Дніпрі відвідувати покійників зі штучними та невідомо де, ким і з чого виготовленими «букетами», це дуже правильно. Справді варто прислухатися як до начальника міського управління екологічної безпеки Ярослава Криська, так і заступника департаменту торгівлі Олександра Малишка, які радять якщо йти на могили покійних пращурів та родичів, то краще з живими квітами  і лампадами зі свічками у них.

Але цього року виник ще один сумний бік поминальної «медалі»: вороги-росіяни своїми касетними ракетами та снарядами й бомбами і цвинтарі не обминають. Гатять по них або й довкола них також. Щойно штаб територіального захисту Зеленодольської міської громади разом з її селами Великою та Малою Костромками і Марїнським заборонив землякам йти до могил своїх рідних. Уже тому, що названі населені пункти майже два тижні поспіль перебувають під постійним обстрілом непрошених загарбників. Отож наткнутися на неспрацьовані вибухові пристрої тут можна де завгодно. Це з одного боку криворізького регіону. З іншого керівництво та правоохоронні органи Широківської тергромади рекомендували своїм мешканцям утриматися від візитів на кладовища. Чого доброго нелюди-рашисти у звіриній подобі зважаться цілитися також і туди під час традиційних для християн вшанувань померлих, де покоїться якраз прах останніх. Щоб додавати нового.

На крайку Дніпропетровщини, на її межах з Донбасом і Запоріжжям жителі відразу кількох сіл Великомихайлівської територіальної громади – Березового, Новопетрівського, Январського, Калинівки, Тернового – самі відмовляються провідувати на цей раз рідних та близьких, котрі залишили білий світ. Оскільки останні дні, рвучись з боку Гуляй Поля на Донбас, окупанти не інакше, як задалися ціллю попередньо знищити усі населені пункти громади.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ