Судді ліквідованого рік тому «Вовчого суду» досі отримують зарплату

За матеріалами інтернет-видань 15.12.2023 219

     Рівно рік тому, 15 грудня 2022 року, набув чинності закон про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва, а, отже, скандальний ОАСК Павла Вовка перестав існувати.

Та невже! Суддя Вовк знову... - Центр Протидії Корупції | Facebook

В ідеальному світі далі б я описала, як формується новий суд на заміну ОАСКу, проходить конкурс і які достойні кандидати беруть в ньому участь.

    Проте світ не ідеальний, а тому скандальні судді ОАСКу через рік після ліквідації не лише залишаються суддями, але й продовжують... отримувати чималі гроші за абсолютно НІЧОГО!

Так за рік бездіяльності 52 судді ОАСКу обійшлись платникам податків у приблизно 79 млн грн. Тобто, фактично держава витрачає на цих суддів понад 6 млн грн щомісяця.

    79 млн гривень – величезна сума, яка в складний для країни час могла б піти на набагато важливіші речі. Ось приблизний список важливих речей, які можна було б придбати за ці кошти. І це не згадуючи про тотальне недофінансування судів і відсутності коштів на папір, марки та зарплатні працівникам суду, де безумовно ці гроші б стали у нагоді.



   То. можливо, й не потрібно було нічого ліквідовувати? – спитаєте ви. Однозначно ні, адже ще рік "діяльності" скандального суду, враховуючи рішення, які виносив ОАСК – обійшовся б країні значно дорожче за 79 млн гривень.

Однак проговорімо про те, що можна зробити ВЖЕ щоб надалі не витрачати кошти на суддів, які не розглядають справи.

Єдине рішення, яке дозволить перестати виплачувати скажену зарплатню суддям ОАСКу – звільнити їх з посади суді. Існують 3 варіанти, як це зробити:

   1. Вища кваліфікаційна комісія суддів та кваліфікаційне оцінювання.

   Більшість суддів ОАСКу досі не пройшли кваліфоцінювання, вони мають пройти його в оновленій ВККС. До того ж щодо більшості суддів вже є негативні висновки попереднього складу Громадської ради доброчесності.

   Восени оновлена Вища кваліфікаційна комісія суддів розпочала свою роботу й понад місяць тому відновила проведення кваліфікаційного оцінювання. Наразі через процедуру кваліфу проходять так звані судді 5-річки, які також довгий час не здійснюють свої повноваження.

   Проте оцінювання суддів ОАСКу досі відсутнє навіть у розкладі ВККС – від того коли воно з'явиться та як швидко ВККС проведе оцінку цих суддів залежить скільки ще коштів платників податків підуть в нікуди.

2. Вища рада правосуддя та дисциплінарне покарання.

Павла Вовка, Євгена Аблова та вагому частину їх колег може також звільнити й Вища рада правосуддя в результаті розгляду дисциплінарних скарг щодо їх рішень чи поведінки.

   Майже місяць як ВРП вже відновила розгляд дисциплінарних проваджень: щотижня колегії розглядають скарги на різних суддів, до прикладу, зовсім скоро буде вирішуватися чи звільняти ексголову Верховного суду Всеволода Князєва, який, до речі, знаходячись у СІЗО, також продовжує отримувати чималу зарплатню.

Проте коли черга дійде до суддів ОАСКу – досі невідомо.

3. Вища рада правосуддя та звільнення за вироком суду.

Частина суддів ліквідованого ОАСКу мають статус обвинувачених у кримінальних провадженнях. Зокрема, судді Вовк, Аблов, Келеберда, Качур, Огурцов, Санін та Погрібніченко є "клієнтами" Вищого антикорупційного суду у справі "плівок ОАСК".

У разі визнання їх винними та набуття вироку суду законної сили (тобто після рішення Апеляції) – Вища рада правосуддя має припинити повноваження цих суддів.

Проте це чи не найдовший варіант розв'язання проблеми, адже понад рік розгляд цієї справи не може зрушити з мертвої точки. А тому рішення суду навряд можна очікувати в наступному році.

   Чи можна просто перестати платити зарплату суддям, які не здійснюють повноваження та не розглядають справи? На жаль, ні. Конституційний суд подбав про те, щоб будь-які обмеження зарплатні суддями – вважалися неконституційними. А отже, навіть якщо прийняти закон, який зменшить зарплатню суддям, які не розглядають справи й фактично нічого не роблять – з вірогідністю в 100% Конституційний суд визнає його незаконним і рано чи пізно судді повернуть всі не виплачені їм кошти через суд. Фактично, ми вже мали подібну ситуацію у 2020 році на початку пандемії КОВІДу коли зарплатні всіх держслужбовців обмежили в 43 тис грн на місяць.

[BНе можу не згадати про ще один важливий нюанс: поки судді не звільнені, залишається небезпека – бажання суддів втекти у почесну відставку.




Наприклад, Євгеній Аблов вже подав заяву, але її розгляд поки відкладає ВРП. Для відома, суддя ​​у відставці сьогодні у середньому щомісячно отримує понад 97 тисяч грн і у разі, якщо Аблова чи інших суддів ОАСКу відправлять у почесну відставку перестати сплачувати такі кошти можна буде лише після вироку суду щодо них (чого чекати не скоро).

Ще в травні зареєстрували законопроєкт N9343, щоб заборонити ВРП відправляти суддів у відставку з високими довічними виплатами, якщо щодо них є нерозглянуті дисциплінарні скарги.

Проте досі просувань з розглядом цього законопроєкту НУЛЬ, він досі не проголосований навіть у першому читанні.

   Водночас весь час поки депутати зволікають з прийняттям законопроєкту – судді, щодо яких відкриті дисциплінарні провадження продовжують "тікати" в почесну відставку.

   Як бачимо, наразі всі карти в руках Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя, саме від цих двох органів залежить скільки ще часу ми витрачатимемо понад 6 млн гривень щомісяця.

   Нагадаю, що саме питання ОАСКу завжди називали одним із "тестів", який очікує на оновлені ВРП та ВККС. Проте, наразі обидва органи продовжують удавати, що проблеми не існує, адже питання ОАСКу не те що не почало рухатися, а навіть відсутнє в порядках денних на найближчий час.


   Сподіваюсь, що всі члени перезавантажених ВККС та ВРП, йдучи на посаду розуміли, що часу на зволікання просто немає, а тому стратегія відкладати складні чи чутливі питання "на потім" – рано чи пізно обернеться проти них.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ