Суддя Майдану Олена Ізовітова-Вакім збирається «домовитися» з ВККС

За матеріалами інтернет-видань 30.11.2023 339

   Сьогодні дуже важливий тест для нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Вона має остаточно вирішити, чи звільняти суддю Майдану Олену Ізовітову-Вакім.

БАГНЕТ НАЦІЇ: Колаборанти в мантіях? – заява від ГО ОПГ «Багнет Нації»

Чим особлива ця суддя?

   Посаду судді пані Олена отримала у 2009 році, коли її мати, Лідія Ізовітова, соратниця медведчука і незмінна начальниця української адвокатури, була головою Вищої ради юстиції. А вже у 2011 рішенням тої ж ВРЮ Ізовітова-Вакім стає заступництво голови Харківського окружного адмінсуду.

   Пані Олена має негативний висновок Громадської ради доброчесності, бо, окрім іншого, безстроково і необмежено забороняла мирні зібрання у 2013 році під час Євромайдану в м. Харкові, порушуючи процесуальний закон і практику ЄСПЛ.

   За це все на суддю мало б чекати дуже чітке і однозначне рішення. Бо, зокрема, свавільна заборона мирних зібрань – дуже чіткий індикатор недоброчесності, спільно затверджений ГРД і ВККС. Він у списку під #9, і його одного достатньо для визнання судді невідповідною посаді.

    І от тепер найцікавіше.

   Кажуть, Ізовітова-Вакім уже хвалиться, що з кимось із ВККС "домовилася" за позитивний для себе результат на пленарному засіданні. І що інформація ця відома чималому колу осіб.

Навряд чи варто коментувати чутки. І тим більше – беззастережно вірити, що на щойно оновлений спільно з міжнародними експертами склад ВККС можна вплинути в незаконний спосіб.

   Але ставки надзвичайно високі. Якщо якимось чином так станеться, що встановленим у рішенні ГРД фактам недоброчесності не нададуть, як то кажуть, належної правової оцінки, це буде дуже погано як мінімум з трьох причин.

1) Це означатиме, що до суддів є різне ставлення, і до "дуже важливих людей", близьких до медведчука, і їхніх родичів досі застосовують якісь особливі критерії (двох інших суддів Майдану ВККС недавно відправила на звільнення);

2) Список індикаторів, затверджених спільно, явно не працює;

3) Якщо інформація про те, що пані Ізовітова-Вакім з кимось там щось "домовилася", вже настільки широко ходить, можна уявити яку репутацію це створить всій ВККС.

   Варто нагадати, що успішне оновлення ВККС є однією з умов відкриття перемовин про вступ до Євросоюзу. А кваліфоцінювання суддів за участі ГРД – одним із ключових завдань, яке ставить нам Єврокомісія на наступний рік для продовження руху.

Не кажучи вже про екзистенційну важливість мати справедливий суд для держави в цілому.

Дуже уважно слідкуємо за подіями  і повідомлятимемо про результат.

fb автора


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ