Світова продовольча безпека залежить від українського зерна

За матеріалами інтернет-видань 29.03.2022 369

Українське сільськогосподарське виробництво зосереджено на більш як 30 млн. гектарів  ріллі. Це дає змогу повністю забезпечити країну продуктами харчування та мати значні надлишки для експорту.  За даними Мінагрополітики, наявні запаси зерна та олії всередині країни покривають дворічні потреби внутрішнього споживання. Україна  - це  великий світовий виробник та експортер зерна.  Майже весь її експорт традиційно поставляється з чорноморських портів. Війна докорінно змінила всі здобутки експортного потенціалу України, адже морські порти заблоковано, а акваторія Чорного моря замінована. Про це зазначають у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, передає "Фермер Придніпров'я".
Відсутність можливості експортувати сільськогосподарську продукцію неминуче призведе до світової продовольчої кризи. Крім того, гроші від експорту потрібні як для економіки України в цілому, так і самим аграріям на посівну, яка вже розпочалась, незважаючи на війну.
Перші партії кукурудзи у кілька тисяч тонн вже експортовано через західний сухопутний кордон України. Проте потягами з України до Європи можна експортувати до 600 тисяч тонн зерна на місяць. Тому відновлення експорту й іншими шляхами є вкрай важливим напрямком роботи в умовах війни.
Додамо, що щомісячний експорт зернових до війни складав 4-5 млн. тонн. Відтак агросектор забезпечував стабільне надходження валютної виручки. Її надійшло минулого року  від експорту українського зерна $12,5 млрд.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ