«Такого гряду зроду не бачили» - стихія у Січеславщині

Григорій Давиденко 03.06.2022 386

Переглянути оригінальне зображення

Саме так охарактеризували вчорашню природну аномалію старожили Царичанського району. В епіцентрі стихії - Ягориному і Могилеві-2 - надвечір 2 червня йшов не ливень, а ливеняка із грозою, бив сильний град, окремі градини - трохи менші курячого яйця. Вони на півметра підлітали вгору від землі. На полях і  городах у низинах подекуди виникли водяні озера, які агрономи звуть «блюдця». За день випало до 90 мм опадів, що перевершує двомісячну широтну норму літнього сезону.

- У Ягориній на городі - асфальт, - повідомила фермер Ніна Стратій. – Огірків нема, від буряків і кабачат саме лахміття лишилося. Ледь встигла худобу загнати в кошару.

Те ж саме стихійне лихо, за даними «Міськради», вирувало вчора і в іншому краї Дніпропетровщини - Петропавлівці. І там сильний дощ став для людей справжньою бідою. Петропавлівські землі рясно вкрило градом із квасолину завбільшки, а місцями як перепелине яйце. Градом побило все навколо і добряче колошматило хвилин 40, кажуть місцеві жителі. «Це якесь жахіття. Капець, краще б такого дощу зовсім не було. Яке горе» - коментують побачене петропавлівці.

В інших краях області дощі і град були меншої інтенсивності. Місцями було сухо, лише гриміло, як у Ниві Трудовій Апостолівського та Знаменівці Новомосковського районів. А першого червня грозова лоивнева стихія із величезними градинами вирувала в обласному центрі. У Софіївці град був помірний, наступного дня вже більший. В середньому у Січеславщині за два перших літні дні випало біля 30 мм опадів. «Першого червня випало 22 мм, другого - 2 мм. Якраз пшениці, ріпаки наливаються, - зауважив голова Криничанської Асоціації фермерів та приватних землевласників Петро Матвій. – Для рослин це добре, аби випадало без природного гніву».

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ