«Таллінська декларація»: 9 країн Європи пообіцяли Україні безпрецедентну допомогу

За матеріалами інтернет-видань 20.01.2023 635

Танк Леопард 2 ТТХ, Видео, Фото, Скорость, Броня

      Танк "Леопард 2".

       У четвер, 19 січня, міністри оборони й представники міністерств оборони дев’яти країн Європи підписали "Талліннську декларацію", де міститься зобов’язання подальшої військової допомоги Україні.

Декларацію підписали міністри оборони Великої Британії, Естонії, Латвії, Литви та Польщі, а також представники Данії, Нідерландів, Словаччини та Чехії, повідомляє сайт уряду Великої Британії.

    У документі підписанти засуджують "атаки росії, спрямовані на терор українського народу, зокрема навмисні атаки на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, які є воєнними злочинами".

       "Разом ми продовжимо підтримувати Україну в її переході від опору до вигнання російських військ з української землі. Об'єднуючи зусилля членів і партнерів Альянсу, ми гарантуємо, що глобальна військова підтримка буде максимально стратегічною і скоординованою", – йдеться в декларації.

     Міністри оборони й представники міністерств оборони дев’яти країн Європи зазначають, що новий рівень підтримки України вимагає надання танків, протиповітряної та протиракетної оборони, які діють разом з дивізійними артилерійськими групами, і "подальшим глибоким високоточним вогнем, що дозволяє цілеспрямовано уражати російські логістичні та командні вузли на окупованій території".

       "Тому ми зобов'язуємося спільно продовжувати надавати безпрецедентну допомогу, включно з основними бойовими танками, важкою артилерією, засобами протиповітряної оборони, боєприпасами та бойові машини піхоти для оборони України", – йдеться в декларації.

                                            Данія

  Країна вже надала Україні військову допомогу на суму близько 600 мільйонів євро та пообіцяла продовжити навчання бійців ЗСУ. Данія також віддасть Україні всі свої 155 мм артилерійські установки Caesar — 19 САУ.

                                             Чехія

       Чеська Республіка продовжуватиме надавати підтримку Україні через постачання військових матеріалів. Країна працює над збільшенням виробництва боєприпасів великого калібру, гаубиць і БТРів. Ключовим компонентом внеску Чехії буде технічне обслуговування вже поставленого обладнання та збільшення потужностей з технічного обслуговування і ремонту.

                                          Естонія

       Естонський пакет складається з десятків 155-мм гаубиць FH-70 і 122-мм гаубиць Д-30, тисяч 155-мм артилерійських боєприпасів, машин підтримки артилерійських частин, сотень протитанкових гранатометів Carl-Gustaf. Крім того, 2023 року Естонія продовжить проводити як базову, так і спеціальну підготовку сотень військовослужбовців ЗСУ.

                                            Латвія

          Латвія готує нову допомогу у вигляді додаткових десятків переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК) "Стингер" і додаткових елементів протиповітряної оборони, двох гелікоптерів М-17, десятків кулеметів з боєприпасами, кількох десятків БПЛА і запчастин для гаубиць М109. У 2023 році Латвія планує підготувати близько 2000 українських солдатів за різними програмами — від базової піхотної підготовки до спеціалізованих курсів.

                                               Литва

          Новий литовський пакет військової підтримки складається з десятків зенітних установок L-70 із десятками тисяч боєприпасів і двох вертольотів Мі-8 загальною вартістю 85 млн євро. Цьогоріч ще 40 млн євро буде вкладено в закупівлі для підтримки українських військових. Сюди увійдуть антидронова зброя, оптика, тепловізійні пристрої та БПЛА. Крім того, 2 млн євро буде переведено до Міжнародного фонду Великої Британії для фінансування проєктів із придбання важкого озброєння для Києва.

                                             Польща

          Новий польський пакет складається із зенітних установок С-60 та 70 000 одиниць боєприпасів до них. Польща вже передала 42 бойові машини піхоти і продовжує постачання 155-мм гаубиць KRAB та різних видів боєприпасів для ЗСУ. Крім того, Польща готова передати роту танків Leopard 2 з 1000 боєприпасів у межах ширшої коаліції.

                                              Словаччина

     На додаток до вже переданої важкої техніки Словаччина продовжить інтенсивне обговорення з членами НАТО можливостей, пов'язаних з основними бойовими танками, бойовими машинами піхоти, системами протиповітряної оборони, а також збільшенням виробництва гаубиць, обладнання для розмінування і боєприпасів. Конкретні деталі будуть розроблені в належний час на основі постійних обмінів з членами та партнерами Альянсу. Словаччина продовжуватиме тренувати українських солдатів і розширюватиме навчання відповідно до потреб України.

                                            Велика Британія

         Прискорений пакет допомоги Великої Британії складається з ескадрильї танків Challenger 2 з броньованими ремонтно-евакуаційними машинами; самохідних 155-міліметрових установок AS90; сотень інших броньованих і захищених машин. Також країна надасть Україні БПЛА, сотні ракет GMLRS, ракети для системи ППО Starstreak, 600 боєприпасів для ПТРК Brimstone, а також обладнання для ремонту танків і БМП. Велика Британія також координує Міжнародний фонд для України, який разом з партнерами зібрав майже 600 мільйонів фунтів стерлінгів. Перший пакет підтримки від фонду буде оголошено незабаром.

       Нагадаємо, що Нідерланди відправлять до України систему протиракетної оборони Patriot.

              "ТЕКСТ. орг".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ