ТАРИФ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ В ПРИЙДЕШНЮ ЗИМУ

За матеріалами інтернет-видань 30.08.2024 108

 Скільки коштуватиме кожна кВт*год

Комуналка  30.08.2024

Тариф на електроенергії в Україні не зміниться щонайменше до травня 2025-го. Таким чином, протягом усього опалювального сезону за кожну кіловат-годину доведеться платити 4,32 грн.

"Встановлюється єдина фіксована ціна для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год до 30 квітня 2025 року", – йдеться у рішенні Кабміну.

Тариф ухвалено до травня 2025 року. До цього моменту його не переглядатимуть, пояснили OBOZ.UA у Міненерго. Ймовірно, наступного року вартість електроенергії буде залежати від цілої низки факторів, і зараз (в умовах повномасштабної війни) це практично неможливо спрогнозувати.

Водночас відключення ніяк не залежать від тарифу. До підвищення цін у соцмережах розповсюджували теорію змови про те, що електроенергію відключають, щоб "підготувати" до зростання цін. Мовляв, краще платити більше, але мати доступ до струму. Однак з приходом спеки в липні ситуація з відключеннями тільки загострилась, незважаючи на підвищення тарифу з червня.

Чи правда, що в Європі дешевше, ніж в Україні?

Насправді вартість електроенергії в Україні залишається на значно меншому рівні, ніж у більшості країн Європи та всіх країнах ЄС. Нещодавно Євростат опублікував свіжу статистику. Якщо порівняти ціни станом на другу половину минулого року в країнах Європи і чинну вартість струму для населення, то виявиться, що в Україні чи не найдешевший струм в Європі.

Середня ціна в країнах ЄС – 0,2847 євро за кВт-год (12,88 грн), тоді як в Україні – 0,095 євро (4,32 грн). Найдорожча електроенергія в Німеччині – 0,4 євроцента (18,10 грн). На другому місці Ірландія, там за кожну кВт-год доводиться платити 0,379 євроцента (17,15 грн).

Як повідомляв OBOZ.UA, тим часом керівник служби енергетичної компанії у Чернівецькій області привласнив 2,2 млн грн на постачання електроенергії. Ресурс для освітлення одного з міст подавали за завищеними цінами понад установлений тариф.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ