ХТО НЕ ВСТИГ, ТОЙ ВЖЕ І НЕ ПОСІЄ

Микола Ясень 30.08.2024 115

Аграрії готують план Б для заміни ріпаку

30 серпня 2024 року

 

В Україні цього тижня триває спекотна погода. Сільгоспвиробники вже оцінили вплив аномальних температур на пізні зернові та олійні — без втрати урожайності не обійтися. Крім того, погодний фактор впливає на осінню посівну, для проведення якої бракує вологи.

На Полтавщині ще не почали сіяти. «Пройшов один дощ декілька тижнів тому, і деякі аграрії встигли перед ним «вкинути» ріпак. А хто не встиг, той і не сіє, і не поспішає. І, ймовірно, вже ріпак і не посіє», — зазначає голова ФГ «Моя земля 2015» Григорій Шамрицький. 

У ФГ «Еліт» на півдні України ріпак посіяли ще на початку серпня, коли пройшов дощ. Але нині тут мають інші проблеми. 

«Разом із ріпаком сходить падалиця гороху. Виникає проблема захисту ріпаку. Оскільки він лише зійшов, гербіцидний захист застосовувати зарано. Але горох дуже тягне вологу з поля, а зараз триває спека 35°С. Вибираючи з двох зол найменше, доведеться все ж завдавати стрес ріпаку, але висушити падалицю гороху, щоб вона не забрала останню вологу. Тож боремося за ріпак, щоб він вижив у наших складних умовах», — пояснює власник ФГ «Еліт» Григорій Тулба. 

 

Водночас у господарстві вже підготували план на наступний рік у разі потреби заміни ріпаку: пересіватимуть горохом, сочевицею або ж льоном. 

«Сьогоднішня ціна на горох приваблює, до того ж це чудовий попередник, який додає щонайменше центнер азоту в ґрунт, рано йде з поля, тож воно відпочиває. Тому горох — це для нас найкращий варіант. Можна було б узагалі збільшувати площі саме під ним, але з погляду диверсифікації ризиків варто додати ще сочевицю. Можливо, повернуся до нуту, який був раніше у сівозміні», — говорить Григорій Тулба. 

За його словами, це складна культура, оскільки потребує ретельного захисту, насамперед гербіцидного. 

«Нут — досить хвороблива культура, а ЗЗР для нього коштують дуже дорого. Наразі на ринку немає ефективного та надійного гербіциду. Тож потрібно витрачати значні кошти на фунгіцид, а також постійно тримати інсектицидний захист, оскільки на етапі бутонізації й пізніше на нут налітає все, що можливо. Якщо був би надійний гербіцид, я би відновив нут у сівозміні», — додає аграрій. 

 

Аграрії реалізують горох: ціна досить висока

Натомість, за словами Григорія Шамрицького, озиму пшеницю полтавські аграрії зможуть посіяти вчасно, адже збір сої та соняшнику вже розпочався — на місяць раніше звичайних термінів. 

«Зазвичай раніше 12-15 вересня ніхто не молотив ні сою, ні соняшник. Наше підприємство цього року почало збір сої 20 серпня, також триває збір соняшнику. Відповідно, це величезний мінус — урожайність буде низька, все погоріло. Невеликий позитив є лише в тому, що розширюються терміни для посіву озимої пшениці. Її можна буде сіяти в оптимальний період для нашого регіону — з 10 по 20 вересня».


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ