Центр професійної кар'єри є і в Царичанці

За матеріалами інтернет-видань 08.11.2023 325

 На зображенні може бути: 10 людей

    На базі Царичанського аграрного професійного ліцею відбулося відкриття Центру професійної кар’єри. Це вже тридцятий за рахунком Центр у нашій області.

   До проведення заходу долучились представники навчально – методичного центру профтехосвіти у Дніпропетровькій області, органів самоврядування, соціальних партнерів (роботодавці), центру зайнятості, галузевої профспілки,молодіжного центру, освітяни, здобувачі освіти. Урочиста подія проходила в очно – дистанційному форматі.

   Проблема підготовки висококваліфікованих робітників завжди була актуальною. На сьогодні вона постає у суспільстві особливо гостро. Провідну роль у побудові економіки нашої країни приділяється системі професійної освіти, адже вона вважається освітою можливостей. Завдання держави не лише забезпечити здобувачів освіти якісними знаннями, вміннями та навичками, але й подбати про те, аби вони змогли зробити правильний вибір професії, влаштуватися на роботу за спеціальністю. Для цього необхідно правильно визначити свої інтереси, врахувати свої можливості, вивчити стан ринку праці, його потреби та регіональні особливості. З  такою метою і створені Центри кар’єри. Вони покликані допомагати здобувачам освіти зорієнтуватись на інформаційному ринку пропонованих професій, обрати свій професійний фаховий шлях згідно своїх здібностей і талантів, не розгубитися у вирі життя, а знайти своє, омріяне майбутнє у суспільстві. Про це  говорила у нашій бесіді і заступниця  директора НМЦ ПТО у Дніпропетровській області Олена Гришаєва. Зокрема, вона відмітила, що в умовах сучасності такі Центри відповідають вимогам часу і являються осередками для організації певних заходів по орієнтуванню на професію. «Послугами Центру можуть скористатися не тільки школярі та учнівська молодь, а й громадяни різного віку (вік необмежений). Наприклад, якщо людина захоче відкрити свою справу, або матиме бажання здійснити перенавчання, освоїти для себе нову професію, або ж просто поспілкуватися з фахівцями і психологами, отримавши від них професійну пораду щодо вибору роботи тощо, - зауважила Олена Вікторівна. Центр професійної кар’єри відкриє свої двері  для внутрішньо  переміщених осіб, ветеранів Збройних Сил України, людей з особливими освітніми потребами та з інвалідністю, для звільнених з буцегарні».

  Програма  відкриття Центру  цього дня  була насичена цікавими заходами. В рамках події відбулося засідання  круглого столу,учасники і гості побували на майстер – класах, презентованими учнями і майстрами виробничого навчання. Приємно зазначити, що до свого завдання учні ліцею підійшли творчо і відповідально.  Присутнім гостям було цікаво оглядати їхню  виставку досягнень. Також для педагогічних працівників навчального закладу Олена Гришаєва провела навчальний тренінг з набуття профорієнтаційних компетентностей, де кожний отримав сертифікат.

   Трохи зупинюся  на роботі круглого столу.  До участі у ньому долучилися вищезазначена Олена Гришаєва, голова Царичанської ОТГ Геннадій Сумський, голова Ляшківської сільської громади Юлія Омелян, директорка  Царичанського центру зайнятості Ганна Плець, директорка аграрного ліцею Наталія Швець, представники відділів освіти даних громад Людмила Сураєва та Олена Щербина. Учасники  круглого столу обговорили пріоритетні  напрямки професійної освіти. Конструктивний діалог привів усіх присутніх до єдиної думки, що системна підтримка здобувачів освіти в їхньому становленні як фахівців, відбудеться тільки за умови вдало побудованих комунікаційних зв’язків, тісної співпраці , консолідації між школами, закладами професійної освіти, органів самоврядування (громади), роботодавцями (підприємства і фермерські господарства),  центром зайнятості, громадськими організаціями. Значима роль у цьому процесі відводиться і батькам.  Присутні говорили і про те, що діяльність Центру також буде спрямована і на проведення  днів відкритих дверей, форумів, конференцій, лекцій, майстер – класів, тренінгових занять. Директорка аграрного ліцею Наталія Швець підкреслила важливість профорієнтаційної роботи, яка активно впроваджується і розвивається в їхньому закладі. Досить велика заслуга в цих активностях педагогічного колективу. Ентузіазм працівників, помножений на завзятість та  віру у справу, яку роблять, - впевнена Наталія Василівна, -  у майбутньому принесуть гарні перспективи і можливості. 

      Гасло « Освіта – сьогодні. Кар’єра – завтра. Успіх – завжди!» співзвучний з діяльністю  Царичанського аграрного професійного ліцею.  Побажаємо колективу оптимізму і натхнення!

     Олена Сульжик, Царичанка.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ