Ціна паспортних аркушів ЄДАПС зросла у півтора рази

За матеріалами інтернет-видань 06.12.2023 257
Максим Степанов. Фото: Facebook

  Восени 2023 року Вищий антикорупційний суд заочно арештував Максима Степанова, який утік до Хорватії, за підозрою у привласненні 450 мільйонів гривень.

   ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів» 30 листопада уклало угоду з ТОВ «Поллі-Сервіс» про закупівлю матеріалу для виготовлення паспортів вартістю 313 млн грн (тут і далі з ПДВ). Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2024 року фірма повинна поставити 1,25 млн аркушів матеріалу, необхідного для виготовлення бланків документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, тобто паспортів.

   Детальний опис та виробник у звіті про укладення договору не вказані. Там зазначено тільки те, що «безконтактний електронний носій (чип з антеною) повинен відповідати вимогам стандарту ISO/IEC 14443A/B щодо запису і зчитування даних, стандарту ISO 7816, та встановленим для електронних документів вимогам IСAO, в тому числі ICAO Doc 9303».

Один аркуш коштує 251 грн, або 6,50 євро за курсом НБУ на дату комерційної пропозиції постачальника 6 жовтня 2023 року, який становив 38,5406 грн.

   Комбінат замовляв цій фірмі матеріал для виготовлення бланків паспортів і раніше. При цьому тоді звіти про укладення договору містили детальніший опис того, про що йдеться: електронні обкладинки E-Cover 1*2 Blue 186х264 мм (два чип-модуля на одному аркуші).

   До повномасштабного вторгнення, у грудні 2021 року такі обкладинки замовили по 148 грн за аркуш, що складало 4,79 євро за курсом НБУ на дату підписання договору, а у лютому 2022 року ціну знизили додатковою угодою до 141 грн, що складало 4,35 євро за аркуш за курсом НБУ на дату перерахунку 15 лютого 2022 року. Це у півтора раза дешевше від нинішньої ціни матеріалу в євро.

   «Поллі-Сервіс» була заснована Юрієм Сидоренком з консорціуму «ЄДАПС», а нині фірму переписали на оточення Сидоренка. Цей консорціум ще від початку 2000-х монополізував виготовлення різних бланків документів, паспортів, акцизних марок тощо. Партнером на 20% в «ЄДАПСі» був Віктор Медведчук, що на початку сторіччя очолював Адміністрацію президента Леоніда Кучми. Наприкінці правління Януковича «ЄДАПС» було відсунуто від державних потоків, а за часів Порошенка галузь контролювали люди Арсена Авакова та Максима Степанова.

   При Володимирі Зеленському все відіграли назад. Після відставки з уряду Авакова і Степанова Офіс президента восени 2021 року погодив зміну керівництва «Поліграфкомбінату «Україна». Його очолила Тетяна Бондаренко. Джерело «Економічної правди» повідомило, що її призначення лобіював Сидоренко та що це подруга колишньої директорки «ЄДАПСу» Ірини Обиденко. Остання є співвласницею «Поллі-Сервісу». І «Поллі-Сервіс» почав отримувати значні підряди по вищій ціні, ніж за попередників. Наприклад, вони на 10% підняли валютні ціни обкладинок паспортів, які до неї поставляла французька фірма.

   Влітку 2023 року НАБУ повідомило Степанову про підозру в справі про розкрадання 450 млн грн на поставках бланків документів для «Поліграфкомбінату «Україна» по завищеній ціні. М. Степанов обіймав посади "зеленого" міністра охорони здоров'я, голови ДП "Поліграфкомбінат "Україна" та очільника Одеської обладміністрації. Восени 2023 року Вищий антикорупційний суд заочно арештував М. Степанова, який утік до Хорватії, по цій справі.

Анна Сорока, «Наші гроші»


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ