Тяжкий хліб прифронтового Запоріжжя

За матеріалами інтернет-видань 19.07.2024 100

 

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

НА ПОЛЯ Запорізької області вийшла зернозбиральна техніка. Певна річ, тільки там, де колосяться наші ниви і достиг наш хліб: на підконтрольній Україні частині регіону. Жнива стартували дещо раніше, ніж завше. Сонце люте і немилосердне. Заступник виконавчого директора одного з агропідприємств, що у Запорізькому районі, зазначив, що, хоча збирати врожай почали раніше, збіжжя буде менше, ніж торік. Каже, прогнози аграріїв не вельми втішні, адже навесні не дочекалися жаданих опадів, до того ж ударили приморозки, уразили ріпак, горох, озиму пшеницю. У профільному департаменті ОДА констатують, що приморозки спричинили загрозу врожаю не тільки зернових. Є приклади господарств, де ймовірна загибель овочевих культур. Ушкодження зачепили і близько 70 відсотків виноградників лівобережної частини, нестача врожаю кісточкових, плодових теж становитиме відсотків 40-50.

Проте й у цю складну пору жнива додають людям оптимізму, цей тяжкий хліб вони мусять здобути. Механізатори у полі. Косять у бронежилетах, касках: хоч до Оріхова кілометрів 25-30, але сила прильотів потужна, тому безпека життя на першому плані. Наразі зібрали ярий горох і почали молотити ріпак та вибірково — озиму пшеницю. Якою буде її врожайність, стане відомо вже за кілька тижнів, коли дійдуть середини. Як відзначив т.в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку Запорізької ОВА Олександр Ясинецький, із початку сезону вже зібрано 27 тисяч тонн збіжжя, і з дня на день його обсяг наростає.

Олександр В’ячеславович із прикрістю констатує, що у Запорізькій області окуповано близько 80 відсотків нив. Через загрозу обстрілів не обробляється більша частина вгідь Пологівського району — 60-70 тисяч гектарів, куди неможливо зайти.

Болючою проблемою аграріїв, господарства яких розташовані поблизу лінії зіткнення, є відсутність обігових коштів. Банківські установи надають кредити лише тим підприємствам, які віддалені від фронту на 40-50 кілометрів. Добре, хоч 129 сільгоспвиробників отримали 36 мільйонів гривень державної допомоги — по вісім тисяч гривень на гектар обробленої площі.

                                                          Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ