У добрив обидві складові непривабливі: самі дефіцитні, так ще і ціна «кусається»

За матеріалами інтернет-видань 14.02.2023 385
У добрив обидві складові непривабливі: самі  дефіцитні, так ще і  ціна «кусається»

На сьогодні в умовах війни працюючими заводами з виробництва добрив  залишилися “Рівнеазот” та черкаський “Азот”. На жаль, “Сєвєродонецькє Об’єднання Азот” пропрацювало лише місяць.
Як зазначив керівник аналітичного проєкту «Інфоіндустрія» Дмитро Гордейчук, у підсумку це вплинуло на  масштабне здорожчання цієї продукції. Всього за 2022 рік вдалося виробити лише 1,13 млн. тонн азотних добрив та імпортувати 4,3 млн. тонн. До війни ці цифри, звичайно, мінялися місцями: власне виробництво 5,2 млн. тонн азотних добрив та імпортованих 1,4 млн. тонн.
Дмитро Гордейчук розповів, що до липня 2022-го українські фермери ще мали змогу купувати добрива за довоєнними цінами, і це не було так дорого, як в ЄС. Ціни в тій самій Польщі на окремі добрива були вищі аж до Нового року. Після липня почала стрімко рости в ціні селітра. Фактично за три місяці вона зросла з 27 000 грн. за тонну до 37 000 грн. за тонну. Для українського фермера такі ціни просто не підйомні. За існуючим класичним співвідношенням, вартість тонни селітри не повинна коштувати більше, ніж 2,5 тонни пшениці, щодо карбаміду – то це 3,0-3,5 тонни кукурудзи. У 2022 році ці показники були вдвічі, навіть втричі перевищені.

"На сьогодні точні витрати сучасного українського аграрія важко порахувати, однак якщо взяти 1 га кукурудзи, то на нього потрібно витратити орієнтовно 8-9 тис. грн. Йдеться лише про базовий азот, а ще ж потрібне підживлення, паливо для внесення, яке також подорожчало. Тому фінальна сума звичайно є “непривабливою” для аграрія", - зауважив Дмитро Гордейчук.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ