У Європі посилився контроль за наявністю в меду гліфосату

За матеріалами інтернет-видань 07.12.2022 252
У Європі посилився контроль за наявністю в меду гліфосату

Через використання смертоносних пестицидів у іноземних бджолярів руйнується бізнес та хоббі. Про це зазначає Пасіка День за Днем.
На думку німецьких науковців, гліфосат впливає на когнітивні здібності та імунну систему медоносних бджіл. Крім того, цей гербіцид шкодить кишковій мікрофлорі, робить комах  більш вразливими до інфекцій та патогенів.
У Європі посилився контроль за наявністю в меду гліфосату та відповідальність за його технологічно неправильне застосування. Прикладом слугує історія бджоляра Себастьяна Сьюзінга.

Навесні 2018 року бджоляр встановив 89 бджолиних сімей (на двох точках) на краю поля поблизу містечка Бранденбурга. Під час цвітіння кульбаб, люцерни та акації місцевий фермер активно обробляв поля гліфосатом. Після відкачування меду, аналіз показав, що вміст у ньому гербіциду був у 152 рази вищим за норму. Як наслідок, пасічнику довелося знищити 4 тонни меду, а збитки становили 70 тис. євро. Сьюзинг подав до суду на фермера. Розгляд справи тривав три роки і було винесено рішення на користь пасічника на тій підставі, що «зараження продуктів у вуликах гліфосатом є незаконним порушенням прав власності». Для Себастьяна цей вердикт слабка втіха. Хоч він і виграв суд, і йому навіть частково відшкодували збитки, але він так і не зміг оговтатися від понесених збитків і був змушений залишити медовий бізнес.

На думку адвоката Георга Бухгольца, таке  судове рішення є важливим  кроком до мети скорочення використання цих токсинів. Принаймні,  судовий процес є прецедентом для всіх інших бджолярів, чий бізнес та хоббі руйнується через використання смертоносних пестицидів.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ