У Київській області поширюють ІТ-бджільництво

За матеріалами інтернет-видань 05.07.2023 380
У Київській області поширюють ІТ-бджільництво

За словами співавторки україно-польського проєкту “Amohive” Александри Курдіної, Україна збирає багато меду, але тисячі бджолярів роблять все так, як у 19 столітті. Тому спробували модернізувати процес, щоб  поєднати ІТ та бджільництво. Це полегшить роботу бджоляреві, надасть доступ до інформації про процеси, які відбуваються у самому вулику для вчасного реагування на них.
У Київській області розмістили 10 експериментальних вуликів, і спостерігають над тим, як поводяться бджоли, у разі потреби можуть регулювати температуру, вологість у вулику, адже ці показники впливають на захворюваність бджіл, а отже, і результат їхньої роботи – кількість зібраного меду. Для початку заселили три породи бджіл - Українська степова, Карпатка, Карніка.

  • ІТ-пасіка оснащена сонячними панелями та сенсорами, якими бджоляр може керувати зі смартфону. Інформація з датчиків передається на сервер, а звідти на телефон. Через застосунок у телефоні можна перевірити температуру у вулику, вологу, вагу в реальному часі, кількість назбираного меду, а також є функція GPS-навігатора.

Над створенням такого вулика працювала команда фахівців з України та Польщі. Патент на винахід оформили в Україні.
Про готовність до співпраці вже заявили викладачі та аспіранти Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Кажуть, що готові долучитися до досліджень, запропонували ідеї, які ще показники можна додати до датчиків у вулику.
На думку старшої менеджерки з розвитку трудового потенціалу Проєкту USAID “Економічна підтримка України” Сніжани Леу-Севериненко, ІТ-бджільництво - це професія майбутнього. Тому проєкт USAID співпрацює з бізнесом і молоддю. Одні забезпечують роботою інших і спільно видозмінюють усталені форми роботи.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ